Sfaturi de calatorie  »  Road trip prin Maramureș: obiective turistice și experiențe de neuitat

Road trip prin Maramureș: obiective turistice și experiențe de neuitat

Road trip prin Maramureș: obiective turistice și experiențe de neuitat

Maramureș este o destinație de neratat, dacă ești un mare iubitor de cultură și port popular. Aici este locul unde tradițiile sunt păstrate vii și autentice, o adevărată oază, atât pentru turiști locali, cât și străini.

Indiferent dacă vii singur, alături de familie, parteneră sau prieteni, sigur vei găsi obiective turistice în Maramureș care să te încânte. Mai mult, îți propunem și câteva idei de activități pentru momentele în care te întrebi ce să faci în Maramureș. Descoperă-le pe toate, mai jos!

Locuri de vizitat în nordul României

Nordul României este un mix de natură sălbatică îmbinată cu tradiții și meșteșuguri milenare. Munții cu vârfurile semețe care te îndeamnă să le cucerești, satele pitorești, bisericile de lemn sculptate, pădurile virgine sunt doar câteva dintre locurile de vizitat în nordul României. Timpul pare a sta în loc, iar ospitalitatea este la ea acasă. Dacă te gândești să pleci într-un road trip în această zonă, ai la dispoziție numeroase obiective turistice în Bucovina și Maramureș.

Locuri de vizitat în Bucovina – Țara pădurilor (de fagi)

Bucovina sau „Țara pădurilor”, așa cum este cunoscută locului, este un colț de rai din nord-estul României. Îmbrăcată într-o haină de fagi și molizi, această regiune te invită la reconectarea cu natura și la o călătorie spirituală. Satele liniștite, mănăstirile pictate, locurile încărcate de legende și povești creează o atmosferă unică, plină de frumusețe și mister. Iată câteva dintre obiectivele turistice care merită vizitate în Bucovina:

  • Mănăstirile pictate (Voroneț, Sucevița, Moldovița) – aceste mănăstiri au picturi murale exterioare, unice în lume. Albastrul de Voroneț este o nuanță cu totul deosebită, care a fost înregistrată oficial drept simbol al culturii românești;
  • Satele Păltinoasa și Marginea – cunoscute pentru covoarele țesute manual și pentru olăritul tradițional;
  • Satul Gura Humorului – celebru pentru meșteșugurile locale și pentru bucatele alese;
  • Vârful Giumalău – cel mai înalt din Carpații Bucovinei și care oferă priveliști deosebite;
  • Rezervația naturală Obcina Mestecăniș – o arie protejată, cu o biodiversitate impresionantă;
  • Salina Cacica – mină de sare cu o istorie impresionantă, care a devenit un important obiectiv turistic.

Locuri de vizitat în Maramureș – Țara Lemnului

Maramureșul sau „Țara Lemnului” este cunoscut sub acest nume datorită lemnului care aici nu este doar un material de construcție, ci a devenit un element esențial pentru a crea artă. Cele mai cunoscute obiective turistice din Maramureș sunt piesele sculptate în lemn, reale comori ale culturii locale. Așadar, ce poți vizita în Maramureș?

Porțile sculptate, bisericile din lemn, casele tradiționale și obiectele de uz casnic, toate au amprenta meșterilor populari care păstrează vie tradiția seculară și care atrag turiștii din întreaga țară.

Dovadă a prețuirii sculpturii în lemn este și faptul că opt biserici din Maramureș au fost introduse în patrimoniul UNESCO. Pe lista de obiective turistice din Maramureș și sub protecția UNESCO se află:

  • Biserica de lemn Josani „Sfântul Nicolae”, din Budești;
  • Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva”, din Desești;
  • Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului”, din Ieud Deal;
  • Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli”, din Plopiș;
  • Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului” în Biserică, din Bârsana;
  • Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva”, din Poienile Izei;
  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli”, din Rogoz;
  • Biserica de lemn din Șurdești.

O călătorie în Maramureș este o imersiune într-o lume autentică, încărcată de tradiții care se împletesc cu natura.

Astfel, printre locurile de vizitat în Maramureș se numără atât bisericile de lemn, satele unice precum Breb, Botiza, Ieud (câteva destinații turistice în Maramureș celebre pentru lemnul sculptat), cât și cascadele, rezervațiile naturale și stațiunile maramureșene (Borșa, Vișeul de Sus, Sighetu Marmației, Cavnic, Baia Sprie, Vadu Izei etc.). Nu uita să iei cu tine o hartă turistică a Maramureșului, pentru a avea o imagine globală asupra locurilor pe care dorești să le vizitezi.

Despre zona turistică Maramureș – de ce merită să o explorezi

Maramureșul este o regiune fascinantă a României, cu un farmec aparte, renumită pentru peisajele pitorești, tradițiile sale și oamenii calzi. Pe lângă obiectivele turistice în Maramureș, te mai așteaptă și:

  • Peisaje de vis – văi verzi, munți impunători și sate tradiționale, pentru un tablou natural de o frumusețe uluitoare;
  • Tradiții și obiceiuri – viața în Maramureș își păstrează ritmul lent, iar localnicii respectă vechile obiceiuri și costumele populare;
  • Gastronomia locală – sătenii pregătesc rețete vechi cu ingrediente locale, pentru un gust desăvârșit.

Când să vizitezi Maramureșul?

Ai la dispoziție destinații de vacanță în Maramureș indiferent de anotimp, fiecare sezon oferind o experiență unică. Primăvara, natura se trezește la viață, iar peisajele din Maramureș capătă o nuanță de verde crud. Vara, zilele sunt mai lungi și însorite, numai bune pentru explorarea satelor încărcate de tradiție sau pentru drumeții montane.

Toamna, frunzele copacilor se colorează în nuanțe de portocaliu, galben și roșu, creând un tablou de nedescris. Ce să vezi în Maramureș, iarna? În sezonul geros, peisajul se îmbracă într-o haină albă, iar atmosfera devine feerică; zona este ideală pentru a te odihni în satele acoperite de nea, pentru a te bucura de tradițiile și de obiceiurile locului și pentru a practica sporturile de iarnă. Așadar, poți vizita obiectivele turistice din Maramureș în orice sezon. Condiția este să fii deschis la ce îți oferă natura și locurile magice prin care vei trece.

Unde te cazezi în Maramureș

Apare întrebarea „unde să te cazezi în Maramureș”? Regiunea îți oferă o gamă variată de opțiuni de cazare, de la hoteluri moderne la pensiuni tradiționale și campinguri. Dacă vrei să vizitezi unul dintre obiectivele turistice din Maramureș, te poți caza în apropierea zonei care este o prioritate pentru tine, iar de acolo să mergi cu mașina în alte zone.

Poți alege să te cazezi în zona turistică din Maramureș, respectiv într-un sat autentic, unde să te bucuri de liniște și de ospitalitatea localnicilor, sau poate la o pensiune aflată la poalele munților, într-o comună precum Borșa, Vișeul de Sus, Cavnic sau Poienile Izei și care oferă priveliști spectaculoase. Dacă îți dorești un plus de confort, te poți caza la hotel, în orașe precum Sighetu Marmației sau Baia Mare.

👉 Bucură-te de ceea ce are de oferit Maramureșul, prin inchirierea unei masini. Astfel, vei putea vizita toate obiectivele turistice din Maramureș în ritmul tău, admirând istoria, peisajele și tradițiile.

Obiective turistice în Maramureș

Maramureșul este un mozaic de peisaje care îți taie respirația: munții semeți, văile adânci, pădurile bogate și satele pitorești. Indiferent dacă vrei să te relaxezi în mijlocul naturii, ești pasionat de drumeții sau de ciclism montan, în Maramureș vei găsi câte puțin din fiecare.

Descoperă bogăția de obiective turistice din Maramureș, de la biserici de lemn incluse în Patrimoniul UNESCO la trasee montane care oferă priveliști spectaculoase. Iată care sunt cele mai frumoase locuri din Maramureș, grupate în funcție de destinație.

Obiective turistice în Borșa

Localitatea Borșa se află la poalele Munților Rodnei și este una dintre locațiile de top, atunci când ne gândim ce să vizităm în Maramureș. Reprezintă o combinație perfectă între odihnă și aventură. Aerul curat, peisajele montane deosebite și activitățile pe care le poți practica te vor cuceri. Iată cum îți poți petrece timpul în Borșa:

  • Drumeții montane – traseele montane variază în dificultate, astfel încât atât începătorii, cât și persoanele experimentate vor găsi un traseu potrivit;
  • Ciclism montan – există numeroase drumuri forestiere numai bune pentru pasionații de biciclete;
  • Pescuit – lacurile și râurile din apropiere oferă posibilitatea de a practica pescuitul sportiv sau de agrement;
  • Vizitarea obiectivelor turistice – muzeele, bisericile din lemn, cascadele sunt doar câteva dintre atracțiile turistice din Borșa (vezi mai multe, mai jos);
  • Spa – după o zi pe munte, te poți relaxa la spa, bucurându-te de masaje și de alte tratamente cosmetice;
  • Telegondolă – plimbarea cu telegondola oferă o priveliște panoramică asupra localității Borșa și este o experiență inedită pentru copii și adulți;
  • Pârtia de schi – dacă ești pasionat de sporturile de iarnă, Borșa are și pârtii de schi potrivite pentru toată familia;
  • Vizitarea fermelor din apropiere – o astfel de vizită este un mod excelent de a le arăta copiilor cum se obțin anumite alimente (ouă, lapte etc.);
  • Ateliere de creație – multe pensiuni organizează ateliere de olărit, sculptură în lemn și alte activități;
  • Retreat spiritual – Borșa este un loc suficient de liniștit pentru a te reconecta la natură și la tine însuți;
  • Fotografie – peisajele de munte oferă ocazii excelente pentru fotografii în natură.

Descoperă în continuare câteva dintre obiectivele turistice din Borșa și cum îți poți petrece concediul la munte.

Parcul Național Munții Rodnei

Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național ca mărime (47.202 hectare) după Parcul Domogled – Valea Cernei. Aici te poți bucura de natura sălbatică prin numeroase trasee montane. Dacă practici ciclismul sau alpinismul, această zonă te va încânta. În sudul parcului se află izvoarele termale Sângeorz Băi.

De asemenea, în cadrul parcului se poate practica și turismul ecvestru; astfel, poți parcurge călare drumuri forestiere și pășuni. Aici, te poți bucura atât de lacuri și căldări glaciare, cât și de specii rare de plante (de exemplu, opaițul Munților Rodnei), capra neagră, cocoșul de munte sau cerbul carpatin. Pentru un plus de confort, mergi cu mașina până în localitatea Rodna, de unde o poți lua la pas.

Poți ajunge destul de ușor cu mașina, din București. Drumul pornește pe A3, apoi continuă cu DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17D, DN17C și DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Sighișoara – Reghin – Romuli – Moisei – Borșa.

Cascada Cailor

Cascada Cailor se află aproape de stațiunea Borșa, în zona de nord-est a Munților Rodnei. Apa dintr-un circ glaciar se scurge pe un abrupt calcaros („Podul Cailor”) și formează cea mai mare cascadă din România.

Se află la o altitudine de 1.300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri. Poți ajunge ușor la Cascada Cailor dinspre Borșa Complex (cu telescaunul sau pe jos) ori dinspre zonele înalte ale Rodnei.

Cascada se află la aproximativ 20 km de stațiunea Borșa (care diferă de localitatea Borșa). Pentru a mai scurta din drum, poți merge cu mașina până la Mănăstirea Prislop și de acolo să o iei pe jos.

Drumul până la Cascada Cailor este unul lung, însă peisajul spectaculos merită efortul. Din București vei circula cu mașina pe E85, apoi pe DN2E, DN17 și DN18, pe direcția București – Buzău – Roman – Fălticeni – Câmpulung Moldovenesc – Cascada Cailor.

Monumente pe Valea Vaserului

Dacă ești un împătimit al cărților de istorie și al monumentelor, poți trece și pe la Valea Vaserului. Aici se află o capelă închinată Prințesei Elisabeta (Sissi), clădirea haltelor Făina și Șuligu, podul de beton din Novicior, două tuneluri săpate în piatră, ce datează din 1933, și cimitirul militar german.

La acestea se adaugă galeriile din cel de-al Doilea Război Mondial și tunelurile săpate în stâncile Munților Maramureșului, între Baradău și Botizu. Se află la aproximativ 24 km de orașul Borșa.

Poți ajunge pe Valea Vaserului destul de ușor, dacă pleci din București cu mașina. Vei merge pe A3, apoi DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17D, DN17C, DN18 și DJ187A, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Telciu – Vișeul de Sus.

Vârful Pietrosul Rodnei

Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Munții Rodnei și din Carpații Orientali, având 2.303 metri. Poți ajunge la Vârful Pietrosul Rodnei pe traseul de drumeție cu dungă albastră, de pe strada Avram Iancu din orașul Borșa, până la stația meteo, după care încă 90 de minute. Drumul este unul fără dificultăți mari, putând fi parcurs și de către persoanele care nu urcă regulat pe munte. Distanța dintre Borșa și Pietrosul Rodnei este de aproximativ 11 km.

Poți ajunge la Borșa, la baza traseului cu mașina. Drumul pornește cu A3, apoi DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17D, DN17C și DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Reghin – Moisei – Borșa.

Lacul Iezer

Lacul Iezer este unul dintre puținele lacuri glaciare din afara Carpaților Meridionali. Are o suprafață de 3.450 de metri și o adâncime maximă de 2,5 metri. Lacul face parte din Rezervația Naturală „Pietrosu Mare”, iar în imediata apropiere se află stația meteo „Pietrosu”. Zona este înconjurată de jnepeniș și există și locuri bune de camping. Peisajul este unul deosebit. Căldarea glaciară este păzită de culmi sălbatice și poți vedea și o imagine panoramică asupra orașului Borșa.

Dacă vrei să ajungi aici, trebuie să parcurgi aproximativ 9 km, din care patru se pot face cu mașina.

Drumul din București pornește pe A3, apoi DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17D, DN17C și DN18, pe direcția  București – Brașov – Sighișoara – Reghin – Romuli – Borșa.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

Biserica din Borșa este un monument istoric care datează din anul 1700. Este construită în stil tradițional maramureșean, iar pictura interioară este din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind realizată de către meșteri anonimi. Se află la aproximativ 15 minute de mers din centrul orașului Borșa.

Poți ajunge în Borșa din București, pornind pe autostrada A3, apoi pe DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17D, DN17C și DN18, pe direcția București – Ploiești – Sighișoara – Moisei – Borșa.

👉 Profită de o reducere de 25€ la următoarea închiriere, prin abonarea la newsletter-ul Enterprise Romania

Obiective turistice în Cavnic

Orașul Cavnic are o istorie bogată și oferă numeroase oportunități turistice, de la relaxarea în stațiunile balneare la aventurile în natură. Situat la poalele Munților Gutâi, Cavnic te va cuceri cu peisajele pitorești și aerul puternic. Iată câteva dintre activitățile pe care le poți face în Cavnic sau în împrejurimi:

  • Vizitarea Muzeului Mineritului – Cavnicul este cunoscut pentru tradiția sa de minerit, iar muzeul local oferă o călătorie în istoria acestei industrii;
  • Drumeții montane în Munții Gutâi – perfecte pentru iubitorii de natură;
  • Ciclism montan;
  • Pescuit – lacurile din apropiere sunt bogate în pește și oferă pescarilor amatori momente de relaxare și satisfacție;
  • Cules de fructe de pădure și/sau ciuperci – în sezonul cald, poți îmbina bucuria plimbării prin pădure cu alegerea celor mai arătoase fructe sau ciuperci;
  • Parcul de aventură – o destinație ideală pentru familii cu copii. Are o lungime de 180 de metri și oferă o plimbare neobișnuită printre copaci;
  • Ședințe de meditație și yoga;
  • Festivaluri de folclor sau târguri tradiționale.

Pe lângă activitățile de mai sus, ai la dispoziție numeroase obiective turistice în Cavnic. Iată care sunt cele mai interesante dintre ele.

Stâlpul Tătarilor

Stâlpul Tătarilor (Piatra Tătarilor sau Piatra Scrisă) este un monument istoric care marchează locul până unde au pătruns tătarii, în anul 1717. Localnicii, ajutați de țăranii din împrejurimi, au zădărnicit planurile invadatorilor.

În amintirea acestei rezistențe, s-a ridicat un obelisc de piatră, cu o înălțime de 7,2 metri. Încă se mai vede inscripția în limba latină: „Anno 1717 usque hic fuerunt tartari”, adică „În anul 1717, până aici au ajuns tătarii”. Se află la aproximativ 10 minute de mers pe jos, din centrul orașului Cavnic.

Poți ajunge ușor în Cavnic, cu mașina. Din București urmează A3, apoi DN15E, DN16, DJ109C, DN1C, DJ109F, DN18B, DJ182C, DJ184, pe direcția București – Ploiești – Rupea – Sighișoara – Târgu Lăpuș – Cavnic.

Ocna Șugatag

Ocna Șugatag este o stațiune balneoclimaterică deosebită, cu ape minerale și nămol terapeutic. Reprezintă o ocazie excelentă de a te relaxa după câteva zile de drumeție pe munte. În apropiere se află peisaje montane spectaculoase și case în stil maramureșean. Satul Breb a fost popularizat de Regele Charles, care a reabilitat câteva case din localitate.

👉Postează imagini cu satele autentice din Ocna Șugatag pe Instagram și dă-ne TAG, pentru a ne bucura alături de tine de peisajele deosebite din drumețiile tale cu mașina.

Obiective turistice în Târgu Lăpuș

Târgu Lăpuș este zona centrală a Țării Lăpușului, o regiune din Maramureș care te invită la o călătorie în timp și în mijlocul naturii. Cu o istorie bogată de secole, orașul își păstrează cu mândrie monumentele istorice și bisericile din lemn, adevărate bijuterii ale arhitecturii locale. Mai mult, peisajele montane spectaculoase și satele din împrejurimi oferă o atmosferă autentică, perfectă dacă ești în căutare de liniște și natură. Iată câteva activități din Târgu Lăpuș și împrejurimi:

  • Vizitarea bisericilor de lemn – în localitate și în zonele vecine se află mai multe biserici din lemn, comori ale arhitecturii populare românești;
  • Muzeul de etnografie și istorie – poți descoperi tradițiile și istoria Maramureșului;
  • Drumeții montane în Munții Gutâi;
  • Ciclism montan;
  • Joc în aer liber – copiii se pot juca în aer liber, alergând, făcând castele de nisip sau căutând comori.

Peisajele montane spectaculoase, pădurile virgine și râurile cristaline îți oferă oportunitatea de a te bucura de drumeții, ciclism montan, pescuit sau pur și simplu de o plimbare liniștită. Descoperă mai jos câteva atracții turistice care te vor ajuta să explorezi frumusețea zonei și să te relaxezi departe de agitația orașului.

Colecția Muzeală a Mănăstirii Rohia

Dacă ești pasionat de istorie sau de istoria religiei, poți trece pe la Mănăstirea Rohia, pentru a vedea colecția muzeală. Aici vei putea vizita chilia lui Nicolae Steinhardt, biblioteca și muzeul, dar și cărți precum Cartea românească de Învățătură a mitropolitului Varlaam (1642), Noul Testament de la Bălgrad (1648) sau Evanghelia tipărită de Antim Ivireanu la Snagov (1697).

Pe lângă documentele vechi (peste 100 de exemplare) și icoanele pe lemn și sticlă, vei putea vedea și biserica de lemn. Muzeul și biserica de lemn se află în satul Rohia, aflat la aproximativ 9,5 km de Târgu Lăpuș.

Poți ajunge la Târgu Lăpuș cu mașina. Din București urmezi A3, apoi DN15E, DN16, DJ109C, DN1C, DJ109F, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Sighișoara – Dej – Târgu Lăpuș.

Muzeul de Etnografie și colecția de sculptură Șerban Nicolae

Șerban Nicolae este un cunoscut sculptor maramureșean care și-a deschis casa vizitatorilor. Vizitează colecția sa impresionantă de sculpturi de lemn, basoreliefuri, stâlpi, măști și obiecte de uz casnic, pentru o călătorie în lumea artei populare. Satul Rogoz, unde vei găsi muzeul deschis, se află la aproximativ 6,9 km de Târgu Lăpuș.

Pentru a ajunge în satul Rogoz cu mașina, pornește pe A3, apoi urmează DN15E, DN16, DJ109C, DN1C, DJ109F, pe direcția București – Brașov – Dej – Târgu Lăpuș – Rogoz.

Piemontul Șatra

Piemontul (numit și Șatra Pintii) are o altitudine de 1.041 metri și iese ca un pintene, din Munții Lăpușului. Are o formă neobișnuită trapezoidală, ce se aseamănă cu un trunchi de piramidă sau cu un zigurat, și pare mai mult zidit, decât format natural. În ciuda formei sale, muntele s-a format prin mai multe erupții vulcanice.

Dacă ajungi în zonă, poți vizita și un aven aflat la peste 30 metri adâncime (Avenul din Custura Șetrii), iar în vecinătate găsești Peștera Pintii. Se spune că peștera a fost locul în care s-au ascuns sihaștri sau poate a avut rolul unui locaș de cult, în vremea dacilor. Se află la aproximativ 14,3 km de Târgu Lăpuș.

Poți ajunge la Târgu Lăpuș destul de ușor, cu mașina. Din București urmezi A3, apoi DN15E, DN16, DJ109C, DN1C, DJ109F, pe direcția București – Ploiești – Sighișoara – Dej – Târgu Lăpuș.

Obiective turistice în Șomcuta Mare

Șomcuta Mare este un orășel pitoresc din Maramureș, care adăpostește mai multe atracții turistice în zonă. Iată câteva activități pe care le poți face în Șomcuta Mare sau în vecinătatea sa:

  • Vizitarea Bisericii de Lemn – o bijuterie a arhitecturii maramureșene, care nu ar trebui ratată, dacă vii prin aceste locuri;
  • Muzeul din oraș – pentru a afla mai multe despre istoria orașului și a zonei;
  • Drumeții pe munte – de interes este traseul Șomcuta Mare – Vălenii Șomcutei – Peștera Valea Rea (1350 m), pentru a vedea peisaje spectaculoase din Munții Gutâi și pentru a-ți testa condiția fizică;
  • Ciclism montan – pentru pasionații de biciclete, există drumuri forestiere numai bune de încercat;
  • Plimbări în natură – în împrejurimile orașului;
  • Ateliere de meșteșuguri tradiționale;
  • Bucătăria locală.

De la peșteri învăluite în mister și rezervații naturale protejate, până la monumente istorice și tradiții locale, orașul și împrejurimile sale oferă o experiență unică atât iubitorilor de natură, cât și celor interesați de cultură sau istorie. Descoperă mai jos câteva dintre cele mai importante obiective turistice din Șomcuta Mare și lasă-te cucerit de farmecul acestei zone deosebite.

Peștera Vălenii Șomcutei

Peștera Vălenii Șomcutei este una dintre cele mai recent descoperite peșteri, fiind declarată arie naturală protejată abia în anul 1977. Aici se găsesc calcare tinere, precum și fragmente ceramice care datează din mileniul II î.Hr.

Se crede că prezența lor acolo este explicată de un ritual străvechi. Pe lângă acestea, în peșteră se mai află galerii, marmite și un curs de apă subteran cu debit permanent. În apropiere se află două situri arheologice: Situl arheologic „Valea lui Ștefan” și Situl arheologic „Ograda Budenilor”.

Peștera Vălenii Șomcutei se află la aproximativ 7,6 km de Șomcuta Mare, unde poți ajunge ușor cu mașina. Dacă pleci din București, urmezi A3, apoi DJ108A, DJ182B și strada Spitalului, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Sighișoara – Turda – Șomcuta Mare.

Țara Chioarului

Țara Chioarului este o vestită zonă istorică și etnografică, denumită astfel după Cetatea Chioarului, o fortificație veche, situată pe râul Lăpuș. Zona oferă un amestec de pășuni verzi și case țărănești vopsite în nuanțe de albastru-închis, cu acoperișuri de paie. Pe lângă drumețiile ușoare pe care le poți face pe aici, te poți familiariza cu meșteșugurile locului și cu folclorul. Se află la aproximativ 31 km de Șomcuta Mare.

Obiective turistice în Sighetu Marmației

Sighetu Marmației este răspunsul pentru mulți care se gândesc, înainte de vacanță, „Unde mergem în Maramureș?”. Sighetu Marmației este o poartă spre inima Maramureșului și îmbină armonios trecutul bogat cu prezentul în continuă înflorire. Orașul cu o istorie de secole ascunde comori arhitecturale și muzee ce păstrează mărturii ale unor evenimente deosebite din istorie. De la vechile case boierești la bisericile de lemn, fiecare colț din oraș spune o poveste și invită turiștii să călătorească în timp. Iată câteva activități pe care le poți face în Sighetu Marmației:

  • Vizita la Muzeul Județean de Etnografie și Istorie – pentru a descoperi tradițiile și istoria locului;
  • Memorialul Victimelor Comunismului și ale Rezistenței – un loc de reflecție și învățare despre istoria recentă a României;
  • Biserici de lemn în Sighetul Marmației și în împrejurimi;
  • Plimbări în parc;
  • Descoperirea obiceiurilor și a tradițiilor locului;
  • Drumeții montane.

Pe lângă activitățile de recreere și educaționale de mai sus, te poți delecta și cu obiectivele turistice din Sighetu Marmației și din împrejurimi.

Muzeul Satului Maramureșean

Dacă vrei să descoperi cum arăta viață de altădată, trebuie să treci pe la Muzeul Satului Maramureșean. Aici vei vedea peste 30 de gospodării, unele dintre ele mobilate complet cu piese originale din subzonele Maramureșului istoric, respectiv Cosău-Mara, Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vișeu-Borșa, Tisa și bazinul Ruscovei. Alături de gospodăriile românești se mai află o gospodărie ucraineană, una maghiară și două case evreiești. Se află la aproximativ 3,5 km de centrul orașului Sighetu Marmației.

Poți ajunge la Sighetul Marmației cu mașina, cu plecare din București. Se merge pe A3, apoi pe DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C, DJ186, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Telciu – Săliștea de Sus – Vadu Izei – Sighetu Marmației.

Muzeul Culturii Evreiești

Muzeul Culturii Evreiești din Sighetu Marmației include și o expoziție dedicată laureatului Premiului Nobel pentru Pace: Elie Wiesel. Include mobilier de epocă ce a aparținut unor familii de evrei din zonă, obiecte de uz casnic, fotografii și documente din timpul războiului. Se află la aproximativ 500 de metri de centrul orașului.

Poți ajunge în Sighetu Marmației cu mașina din București, urmând traseul A3, DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C, DJ186, pe direcția București – Brașov – Telciu – Săliștea de Sus – Vadu Izei – Sighetu Marmației.

Casa Memorială „​​Vasile Kazar”

Casa memorială a pictorului include obiecte care datează din secolul al XVIII-lea, inclusiv îmbrăcăminte tradițională specifică locului. Este construită din bârne rotunde de stejar, un caz rar în arhitectura maramureșeană, însă are un plan rural ce cuprinde camera, tinda, cămara și prispa cu stâlpi și arcade. Se află la aproximativ 1 km de Sighetu Marmației, în comuna Vadu Izei.

Ajungi în localitatea Vadu Izei cu mașina. Se pornește din București și se merge pe A3, apoi pe DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DJ186, pe direcția București – Brașov – Târgu Mureș – Reghin – Bârsana – Vadu Izei.

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Maramureș și un loc cu totul inedit. Se află în localitatea Săpânța, la aproximativ 20 km de Sighetu Marmației, și include cruci în nuanțe viu colorate, picturi naive și mici cuplete umoristice despre viața celor decedați.

Dinspre București, poți ajunge la Cimitirul Vesel de la Săpânța, dacă urmezi drumul A3, DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C, DJ189 și DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Reghin – Sighetu Marmației – Săpânța.

👉 Vrei să închiriezi o mașină pentru concediul în Maramureș? Alege Enterprise România și citește cele 5 sfaturi pentru a inchiria o masina.

Obiective turistice în Vișeu de Sus

Vișeu de Sus este o destinație de vis și unul dintre locurile frumoase din Maramureș, perfect pentru cei care iubesc natura și aventurile pe munte. Atracția principală a zonei este, fără îndoială, Mocănița, un tren cu aburi ce urcă serpentinele de pe Valea Vaserului. Pe lângă această minune tehnică încă în funcțiune, Vișeul de Sus încântă prin biserici de lemn, muzee, ateliere meșteșugărești și peisaje montane de poveste. Iată câteva activități pe care le poți face în Vișeu de Sus:

  • Plimbarea cu Mocănița – încântă mai ales copiii, însă și adulții, prin peisajele deosebite;
  • Plimbare în parcurile din oraș și în împrejurimi;
  • Expoziții și târguri de obiecte tradiționale maramureșene;
  • Vizitarea bisericilor de lemn;
  • Drumeții montane în Munții Maramureșului, cu trasee de dificultăți variate, de la începător la expert;
  • Diferite concursuri sportive, festivaluri de folclor și evenimente culturale.

Vișeu de Sus are numeroase obiective turistice de oferit curioșilor și celor pasionați de istorie, arhitectură sau iubitorilor de natură. Iată care sunt câteva dintre atracțiile turistice ale Vișeului de Sus și împrejurimilor sale.

Mocănița de la Vișeu

O călătorie cu Mocănița pe Valea Vaserului este o experiență memorabilă. Calea ferată a fost construită în anii ‘30 și are o lungime de 56 km. Pleacă de la o altitudine de 600 de metri în Vișeu de Sus și ajunge până la 1.100 de metri, în zona Comanu.

Astăzi, traseul este folosit în scop turistic, precum și pentru a transporta lemnul sau alte produse industriale. Mocănița turistică are program de funcționare în lunile mai – octombrie și ajunge până la stațiunea turistică Paltin, unde există și un spațiu pentru picnic. Mocănița pleacă din gara din Vișeu de Sus.

Poți ajunge la Vișeu de Sus cu mașina. Drumul pornește din București și trece pe A3, DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Vișeu de Sus.

Muzeul Țărăncii Române

Muzeul Țărăncii Române este primul muzeu din țară dedicat exclusiv femeilor. Include exponante cu ocupațiile femeilor de-a lungul vieții, inclusiv împletit și țesut de in și cânepă. La acestea se adaugă obiectele de uz casnic și uneltele tradiționale. Casa în care se află muzeul datează din 1721, ceea ce completează aspectul autentic. Se află în satul Dragomirești, la aproximativ 23 km de Vișeu de Sus.

Poți ajunge la Dragomirești destul ușor cu mașina, din București. Drumul pornește pe A3 și continuă cu DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DJ186, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Vișeu de Sus – Dragomirești.

Valea Vinului

Zona Valea Vinului își ia denumirea de la râul din apropiere. Aici se află izvoare de apă minerală, ce indică o fostă activitate vulcanică, iar culoarele Vișeului reprezintă o zonă importantă de circulație.

La est se află munți de mică înălțime, care permit trasee montane ușoare, potrivite chiar și pentru copii. Tot spre est se află Culmea Vișeului, iar în apropiere, Vișeul se varsă în Tisa. Valea Vinului reunește peisaje frumoase, sate pitorești și oameni primitori, o combinație ideală pentru o vacanță în Maramureș. Se află la aproximativ 6 km de Vișeu de Sus.

Poți ajunge la Vișeu de Sus ușor, din București. Drumul pornește pe A3 și continuă cu DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Vișeul de Sus.

Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei

Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei reprezintă arii protejate și fac parte din Parcul Național Munții Rodnei. Se întinde pe o suprafață de peste 100 de hectare și se află sub piscul Muncelul Râios. Peștera are o lungime de 2.500 de metri și este formată din șisturi cristaline și zone calcaroase. Izbucul prin care apa țâșnește la suprafață are o culoare specială, lucru care atrage turiștii an de an. Se află la aproximativ 21 km de Vișeu de Sus.

Poți ajunge la Vișeu de Sus mergând pe autostrada A3 și continuând cu DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DN18, pe direcția București – Ploiești – Târgu Mureș – Vișeu de Sus.

Bisericile de lemn

Bisericile de lemn din zona Vișeu de Sus sunt remarcabile prin construcția lor. În primul rând, meșterii maramureșeni au dezvoltat o tehnică specială de îmbinare a lemnului, fără a folosi cuie sau alte elemente metalice. Acest lucru a contribuit la rezistența remarcabilă și la estetica deosebită.

La acestea se adaugă picturile murale ce ilustrează scene biblice și motive specifice zonei. Aceste biserici atrag turiști din întreaga lume și reprezintă o sursă de inspirație pentru artiști, fotografi și scriitori.

Vei ajunge la Vișeu de Sus mergând pe A3, apoi pe DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DN18, pe direcția București – Brașov – Târgu Mureș – Vișeu de Sus.

Lacul Răstoaca

Lacul Răstoaca se află în localitatea Petrova din Maramureș. Este celebru datorită faptului că apa nu îngheață, ci se menține la o temperatură medie de 10 grade Celsius. Legenda spune că pe locul acestui lac a fulgerat atât de puternic, încât a țâșnit apa. Se află la aproximativ 26 km de Vișeu de Sus.

Poți ajunge destul de ușor în Vișeu de Sus, cu mașina. Drumul te poartă pe A3, iar de acolo pe DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DN18, pe direcția București – Ploiești – Târgu Mureș – Vișeu de Sus.

Obiective turistice în Baia Sprie

Baia Sprie este un orășel cu o istorie bogată în industria mineritului. Aici vei descoperi o combinație între peisajele naturale și monumentele istorice. Așezat la poalele Munților Gutâi, Baia Sprie îți oferă șansa de a explora lacuri cristaline, rezervații naturale și trasee montane de dificultăți variabile. Simultan, centrul istoric te va încânta prin arhitectura sa, la fel și bisericile vechi și satele tradiționale din împrejurimi. Iată câteva dintre activitățile pe care le poți face în Baia Sprie:

  • Participarea la târguri și festivaluri tradiționale și de meșteșuguri;
  • Vizitarea bisericilor de lemn din apropiere;
  • Vizitarea fermelor din zonă – o activitate frumoasă mai ales pentru familiile cu copii;
  • Drumeții montane în Munții Gutâi;
  • Ciclism montan;
  • Picnic.

Treci prin Baia Sprie și ai câteva zile de relaxare? Vezi ce obiective turistice poți vizita pentru a-ți reîncărca bateriile.

Creasta Cocoșului

Creasta Cocoșului este o rezervație geologică și o arie protejată încă din 1954. Această creastă este o porțiune dintr-un crater vulcanic și are forma unei creste de cocoș, o colină ascuțită de aproximativ 200 metri având o orientare aproape verticală NV-SE.

La sudul crestei principale se află Cavnic, Baia Sprie și Baia Mare, iar la nord, Tăurile Chendroaiei și Morărenilor, lacuri preglaciare, aflate la o altitudine de 1.043 de metri. Poți ajunge la rezervație pe Valea Șuiorului sau pe drumul național ce trece prin Baia Sprie, în dreptul hanului Pintea Viteazul, și care are marcaje turistice. Creasta Cocoșului se află la aproximativ 16 km de Baia Sprie.

Se ajunge în Baia Sprie urmând traseul A3, DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C, Strada Oborului, DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Sighișoara – Câmpia Turzii – Gilău – Baia Mare – Baia Sprie.

Lacul albastru din Baia Sprie

Acest lac este unicat în Europa și reprezintă o zonă protejată, ce face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului. Culoarea apei variază în funcție de sezon și de temperaturi, oscilând între un turcoaz uimitor și un albastru intens. Lacul se află în locul unei foste mine, iar substanțele rămase de atunci, precum melanteritul și sulfatul de fier, formează aceste nuanțe incredibile. Te poți bucura de priveliște și de o plimbare sănătoasă prin pădure, la aer curat. Lacul albastru se află la circa 1,3 km de Baia Sprie.

Poți ajunge în Baia Sprie cu mașina, urmând traseul A3, DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C, Strada Oborului, DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Sighișoara – Gilău – Baia Mare – Baia Sprie.

Rezervația fosiliferă Chiuzbaia

Rezervația fosiliferă Chiuzbaia este o zonă naturală protejată de 59 de hectare, care se află pe versantul sudic al Vârfului Igniș din Munții Maramureșului. În această rezervație se află o floră fosilă cu 55 de familii, 107 de genuri și 240 de specii. Rezervația Chiuzbaia se află într-o depresiune intramontană mărginită de un abrupt stâncos și reprezintă o opțiune deosebită, dacă ești pasionat de drumeții și de natură. Se află la aproximativ 8 km de Baia Sprie.

Ajungi în Baia Sprie cu mașina, urmând traseul A3, DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C, Strada Oborului, DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Gilău – Baia Mare – Baia Sprie.

Fântâna lui Stoll

Fântâna lui Stoll se află pe partea sudică a Bisericii Romano-Catolice din Baia Sprie. Se crede că a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și că poartă numele primarului din acele vremuri. Fântâna arteziană a fost repictată în anul 2023 în culorile originale, iar astăzi este un simbol al orașului. Se află la aproximativ 350 de metri de centrul din Baia Sprie.

Se poate ajunge în Baia Sprie cu mașina, urmând traseul A3, DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C, Strada Oborului, DN18, pe direcția București – Ploiești – Gilău – Baia Mare – Baia Sprie.

Lacul Bodi (Mogoșa)

Lacul Bodi (Mogoșa) se află la o altitudine de peste 730 de metri și are o suprafață de 4 hectare. Peisajele frumoase sunt ideale pentru o drumeție în zonă, pentru o bălăceală sau, de ce nu, o alergare în jurul lacului. În plus, din 2022, Lacul Bodi este deschis și sporturilor nautice. Deci, dacă vrei să faci drumeții, să te plimbi cu bicicleta sau să lenevești la soare, le poți avea pe toate aici. Se află la aproximativ 8,5 km de Baia Sprie.

Poți ajunge în Baia Sprie cu autoturismul, urmând traseul A3, DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C, Strada Oborului, DN18, pe direcția București – Brașov – Sighișoara – Baia Mare – Baia Sprie.

👉 Vrei să te bucuri de o vacanță pe lac, alături de cățel sau pisică? Vezi ce-i de știut dacă vrei sa faci un road-trip cu animalul de companie.

Casa Olarului

Olăritul este popular de secole în Baia Sprie, aici existând un centru de ceramică încă de la 1600. Datele arată că, în 1780, erau deja 50 de olari în oraș. Acești meșteșugari locuiau pe Strada Olarilor, acolo unde astăzi se află Casa Olarului. Poți vizita locul pentru a te bucura de piesele create manual, având forme geometrice și modele vegetale. Casa Olarului se află la 950 de metri de centrul Baia Sprie, pe strada Luncii nr.1.

Se ajunge în Baia Sprie destul de ușor cu mașina, urmând traseul A3, DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C, Strada Oborului, DN18, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Gilău – Baia Sprie.

Obiective turistice în Baia Mare

Baia Mare este cel mai mare oraș din Maramureș și reședința județului. În Baia Mare poți vizita muzee, palate sau biserici, dar poți face și plimbări lungi, în parcurile sau în pădurile din apropiere. Obiectivele turistice din Baia Mare și împrejurimi atrag an de an turiști care pleacă încântați de frumusețile locurilor. Iată câteva dintre activitățile pe care le poți face în Baia Mare și în apropierea orașului:

  • Vizitarea Turnului Ștefan cel Mare – această construcție are o istorie impresionantă și este un simbol al orașului;
  • Vizitarea Muzeului Județean de Artă – aici poți admira o colecție impresionantă de artă românească și europeană;
  • Participarea la târguri cu alimente și produse tradiționale maramureșene;
  • Parcul de aventuri din parcul central al municipiului – reprezintă o ocazie de distracție în special pentru familiile cu copii;
  • Drumeții montane în zona munților Gutâi – Țibleș – dacă ești pasionat de traseele montane, vei găsi oportunități de activitate fizică aproape de Baia Mare;
  • Spectacole de teatru;
  • Festivaluri de muzică, meșteșuguri, operă, balet (cel mai cunoscut este Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”), concursuri sportive.

Pe lângă activitățile de mai sus, Baia Mare are numeroase obiective turistice demne de vizitat. Așadar, ce vizităm în Baia Mare?

Centrul istoric

Centrul istoric al orașului include mai multe clădiri cu valoare istorică și arhitecturală, inclusiv Piața Libertății, Casa Iancu de Hunedoara, Vechiul Han Vulturul Negru și Casa Lendvay. Având în vedere că aceste construcții au fost restaurate în ultimii ani, te poți bucura din nou de aerul lor medieval.

Poți ajunge în Baia Mare cu mașina, urmând traseul A3, DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C, DN18B, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Câmpia Turzii – Gilău – Jibou – Baia Mare.

Muzeul Florean

Muzeul Florean este cu totul deosebit, deoarece găzduiește o expoziție de artă plastică în aer liber. Muzeul conține aproximativ 10.000 de piese de artă contemporană de pe toate continentele și se întinde pe 40 de hectare. Exponatele se află în „Poiana Soarelui” și „Poiana la Nuci”, între localitățile Cernești și Târgu Lăpuș, la circa 4 km de centrul Baia Mare.

Se ajunge la Baia Mare cu mașina urmând autostrada A3, apoi DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C și DN18B, pe direcția București – Ploiești – Câmpia Turzii – Gilău – Baia Mare.

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Dacă ești pasionat de costume tradiționale și obiecte de artă populară, poți trece pe la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare. Se află chiar în centrul orașului și include o colecție de obiecte folosite de-a lungul anilor, în ocupațiile de bază din Maramureș. Sunt expuse și măști, costumații purtate la diferite obiceiuri, în special în preajma Crăciunului, icoane de lemn și pe sticlă.

Ajungi ușor în Baia Mare cu mașina pe A3, apoi DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C și DN18B, pe direcția București – Brașov – Câmpia Turzii – Jibou – Baia Mare.

Localul Monetăriei

Localul Monetăriei a fost construit între 1734-1747 și a avut un rol foarte important în istorie, respectiv achiziția de metale prețioase, baterea și schimbarea metalelor, precum și dreptul de a le purifica. În prezent, aici se află secția de istorie a muzeului județean. Se află la aproximativ 650 metri de centrul Baia Mare.

Poți ajunge la Baia Mare cu mașina, pe autostrada A3, după care DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C și DN18B, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Câmpia Turzii – Jibou – Baia Mare.

Rezervația Bavna

Rezervația Bavna este o arie protejată cu stejari falnici, Floarea Paștelui, porumbari și alte plante locale. Dacă vii primăvara pe aici, te poți bucura de înflorirea lalelelor pestrițe, de stânjenei și de susurul râului Mariusa. Poți veni aici pentru a te bucura de liniștea naturii, dar și pentru o scurtă drumeție.

În apropiere, poți vizita Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din satul Stejera, Castelul Teleki din Satulung, Castelul Geza Teleki din satul Pribilești sau poți petrece câteva clipe de tihnă, pe Lunca Someșului. Rezervația Bavna se află la aproximativ 27 km de Baia Mare.

Din București, pentru a ajunge în reședința de județ a județului Maramureș, urmează A3, apoi DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C și DN18B, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Gilău – Jibou – Baia Mare.

Muzeul de Mineralogie

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (Muzeul Victor Gorduza, după geologul român) este instituția care deține cea mai mare colecție de flori de mină din Europa. Datele oficiale arată că, în 1969, colecția cuprindea 1.502 de eșantioane neverificate. Numărul de exponante a continuat să crească, iar astăzi, muzeul deține peste 16.00 de eșantioane inventariate și determinate. Se află la aproximativ 2,1 km de centrul orașului.

Poți ajunge în Baia Mare cu mașina, mergând pe A3, apoi DN1, DN13, DN1F, DJ108A, DJ108E, DN1C și DN18B, pe direcția București – Ploiești – Câmpia Turzii – Gilău – Baia Mare.

Obiective turistice pe Valea Izei

Valea Izei, aflată în apropiere de localitatea Vadu izei, îți oferă o experiență completă, dacă ești iubitor de natură și istorie. Pe lângă satele tradiționale și bisericile de lemn, poți descoperi trasee montane spectaculoase și rezervații naturale. Indiferent de sezon, Valea Izei te primește cu brațele deschise. Iată câteva dintre activitățile pe care le poți face în regiunea Valea Izei:

  • Explorarea satelor tradiționale – satele Rozavlea și Poienile Izei conțin case din lemn sculptat, porți de lemn și ateliere meșteșugărești;
  • Drumeții montane – vei găsi trasee montane de niveluri variabile de experiență. Poți alege trasee scurte și ușoare, perfecte pentru familii cu copii, sau trasee mai lungi și solicitante, dacă ai o condiție fizică foarte bună;
  • Participarea la festivaluri de folclor, târguri de alimente și produse locale, tradiții locale de Crăciun sau de Paște;
  • Relaxarea la o pensiune tradițională – dacă te cazezi la o pensiune din Maramureș, te vei bucura de ospitalitatea localnicilor și de rețetele transmise din generație în generație;
  • Observarea florei și a faunei – Valea izei este o zonă bogată în biodiversitate, astfel că poți observa plante, păsări sau mamifere;
  • Fotografie cu peisaje, sate tradiționale și biserici de lemn.

Pentru o experiență autentică, departe de agitația orașului, Valea Izei poate fi locul perfect pentru tine. Iată câteva obiective turistice din Valea Izei, pe care le poți vizita.

Izvoarele minerale Botiza

În jurul izvoarelor minerale Botiza s-au construit băi, pentru a trata diferite afecțiuni reumatismale și nu numai; băile pot fi folosite și pentru relaxare după o perioadă stresantă. Aici se află atât ape feruginoase, cât și ape sulfuroase. Dintre cele șapte izvoare minerale din zonă, doar două sunt valorificate și ușor accesibile. Botiza se află la aproximativ 35 km de localitatea Vadu Izei.

Pentru a ajunge la Vadu Izei, urmează, din București, autostrada A3, după care DN1, DN13, DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DJ186, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Reghin – Telciu – Bârsana – Vadu Izei.

Cetatea Oncești

Se crede că Oncești este prima cetate dacică din zona Maramureșului. Lucrările arheologice sunt în desfășurare și se așteaptă descoperirea unor noi obiecte străvechi. În apropiere poți admira vestigiile în tufuri vulcanice, grota, precum și case în stil maramureșean, grajduri și șure. Poți veni pe jos din Vadu Izei (aflat la circa 10 km distanță) pe un traseu marcat, cu dificultate medie.

Pentru a ajunge la Vadu Izei, mergi pe A3, apoi DN1, DN13, DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C și DJ186, pe direcția București – Ploiești – Târgu Mureș – Telciu – Bârsana – Vadu Izei.

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana este un loc de liniște și reculegere, precum și un monument reprezentativ al bisericilor maramureșene de lemn, fiind protejată sub egida UNESCO. Este una dintre cele mai înalte construcții de lemn din România, cu 57 de metri înălțime. Ansamblul monahal este compus din poarta sculptată, turnul cu clopotniță, biserica, altarul de vară, casa artiștilor și un muzeu care conține manuscrise și cărți religioase din secolele XVI-XIX și obiecte de artă populară locală. Mănăstirea se află la 18,5 km de Vadu Izei.

Poți ajunge în localitatea Bârsana cu mașina, pe A3, apoi DN1, DN13, DN15, DJ154J, DN15A, DN17, DN17C, DJ186, pe direcția București – Ploiești – Brașov – Reghin – Bârsana.

De ce să alegi Enterprise Rent-A-Car?

Închirierea unei mașini pentru a ajunge în Maramureș poate fi o alegere excelentă, indiferent dacă mașina personală este la service, călătorești în interes de serviciu și ai câteva zile libere în Maramureș sau pur și simplu îți dorești un autoturism pe care să te poți baza. Iată de ce să alegi Enterprise Rent-A-Car ca partener de nădejde pentru concediul tău:

  • Sprijinim și apreciem fiecare client – angajații ascultă doleanțele clienților și se adaptează pentru a-ți oferi servicii de cea mai bună calitate;
  • Pune pe primul loc calități precum onestitatea, integritatea și respectul atât în relația cu clienții, cât și cu angajații;
  • Sprijinim dezvoltarea și consolidarea comunităților;
  • Ne dorim o relație pe termen lung pentru satisfacerea nevoilor de transport și pentru câștigarea încrederii pentru serviciile noastre de top.

Maramureșul este o destinație care te cucerește prin autenticitate, tradiție și peisaje ale naturii impresionante. Un road trip prin această regiune este o călătorie în timp și spațiu, o experiență de neuitat. Indiferent de obiectivele turistice din Maramureș pe care alegi să le vizitezi, zona îți va oferi ceea ce îți dorești pentru vacanța ta.

Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4, Shutterstock 5, Shutterstock 6, Shutterstock 7, Shutterstock 8, Shutterstock 9, Shutterstock 10, Shutterstock 11, Shutterstock 12, Shutterstock 13, Shutterstock 14, Shutterstock 15, Shutterstock 16, Shutterstock 17, Shutterstock 18, Shutterstock 19, Shutterstock 20, Shutterstock 21, Shutterstock 22, Shutterstock 23, Shutterstock 24, Shutterstock 25, Shutterstock 26, Shutterstock 27, Shutterstock 28, Shutterstock 29, Shutterstock 30, Shutterstock 31, Shutterstock 32, Shutterstock 33, Shutterstock 34, Shutterstock 35, Shutterstock 36, Shutterstock 37, Shutterstock 38, Shutterstock 39, Shutterstock 40, Shutterstock 41, Shutterstock 42, Shutterstock 43.

Închiriază o mașină
Rezerva-ți mașina de care ai nevoie chiar acum!
Inchirieri contactless
Fă-ți check-in-ul online înainte de a veni să-ți preiei mașina.
Complete Clean Pledge
Ne angajăm să îmbunătățim protocoalele noastre de curățare.

Mai multe articole

Aboneaza-te și primești o reducere de 25€ pentru urmatoarea rezervare!