Unde si ce mancam in Constanta
Orasul de la malul marii este extrem de ofertant din punct de vedere gastronomic, numai sa ai putintica rabdare si ceva curaj. Avand in vedere amalgamul cultural si etnic al fostei cetati a Tomisului, chiar ar fi pacat sa mananci de la cunoscutele lanturi de fast food pe care le gasesti oriunde in tara. Nu zice nimeni ca e musai sa te aventurezi in cine stie ce degustari sofisticate, dar nu ai cum sa pleci din vacanta fara sa fi incercat urmatoarele.
Rapanele cu sos de unt si ierburi aromatice de la On Plonge Junior. Locatia este in Mamaia,
vizavi de zona Perla, pe malul lacului. Este amenajata clasic la interior si are o terasa cochetica de lemn, care ofera niste privelisti tare frumoase, mai ales la apus. Vei gasi multe preparate din peste, unele permanente in meniu, altele depinzand de norocul pescarilor, insa orice ai alege pentru festin, e neaparata nevoie sa iei ca aperitiv rapanele, pentru ca sunt suculente, aromate, cu gust marin subtil si condimentate fix cat acest gust sa fie bine pus in valoare. Daca le alaturi o focaccia cu parmezan, Raiul e al tau. Poti continua cu ce vrei, paella, peste in crusta de migdale, platouri cu de toate, chiar nu conteaza; poti chiar nici sa nu mai iei altceva, ca sa mai iei inca o portie de rapane…
Kunefe de la Oz Demir. Trebuie sa stii de la bun inceput ca acesta nu este un restaurant
frumos, este genul de loc unde te duci sa mananci bine, nu sa admiri picturile de pe pereti sau sa asculti niste muzica ambientala. Daca te vei uita stanga – dreapta, vei sti garantat ca oamenii de aici foarte bine este sa gateasca si sa serveasca, pentru ca e plin de familii de turci si tatari, care vor sa manance exact ca acasa. Aromele sunt veritabil otomane, variante din care sa alegi sunt o gramada, totul la preturi cu adevarat decente. Daca la recomandarea anterioara aveam la obligatorii un aperitiv, aici este vorba despre un desert care, in mod surprinzator avand in vedere ce stim noi despre baclavale, nu este extrem de dulce. Kunefe-ul lor are la interior, intre cele doua straturi de taietei crocanti si bine insiropati in acelasi timp, o umplutura foarte asemanatoare mozzarellei, care se intinde si iti invaluie papilele gustative intr-un fel de vraja minunata.
Pizza de la Famous. Stim ca am zis ca e pacat sa apelezi la fast food, dar nu poate nimeni sa te
condamne pentru ca iti e pofta de pizza, oameni suntem pana la urma, nu? Aici clar trebuie sa faci comanda, localul e aproape inexistent din punct de vedere al spatiului de servit masa, avand probabil vreo cinci mese afara, fiecare a cate 2/3 locuri maxim si asta efectiv pe trotuar. La interior e vesnic cald, atat de cald incat nu vei vrea sa zabovesti acolo, indiferent de anotimp. Dar trebuie sa gusti sortimentul de pizza al casei, in care aluatul este pur si simplu inghitit de umplutura pe care nu reuseste sa o cuprinda bine si din care efectiv nu lipseste nimic (are pana si carnita rotisata si mix de legume, ca sa se bucure si partea aceea din tine care isi propune sa manance sanatos). Vei mai gasi aici si niste meniuri bunute, si un sandvis cu omleta senzational, dar ele sunt totusi la „si altele” dupa pizza Famous.
Placintele armanesti de la Butoaie. In capatul de nord al statiunii Mamaia, intr-o zona unde
intre multe fite s-au strecurat si au supravietuit doua autoserviri, intr-una dintre ele exista un stand al unei patiserii, afacere de familie, unde gasesti placinte adevarate, coapte in niste tavi rotunde imense, asa cum nu ai mai mancat niciodata. Au foile facute de niste doamne care sigur au primit secretul de pe la strabunici si il vor transmite doar celor merituosi, si niste umpluturi nemaivazute, telemea de oaie si praz, branza si spanac, carne de pui si marar proaspat, urda si verdeturi. Exista si variante dulci, cu mere sau branza dulce si stafide insa retineti, ele nu ar trebui sa inlocuiasca bunatatile sarate, ci doar sa le completeze, in caz ca pofta nu a fost stinsa.
Papanasii de la Petya (Black Sea). Pentru ei va trebui sa pleci putin la drum, pana in 2Mai,
deci ramai totusi in judetul Constanta. Garantam ca merita efortul. Locul e modest (asta ca sa fim draguti) si nu ti-ar atrage atentia in veci, cu cele cateva mese inghesuite si meniul afisat in trotuar. Insa gusturile de aici sunt dumnezeiesti. Se mananca ce prinde fratele sau cumnatul lui Petya si ce gateste patronul cu sotia lui, totul fiind o afacere de familie de lipoveni 100% mandri de mostenirea loc culturala. Poti ingurgita aici o salata de midii fantastica, niste hamsii cu mamaliga care ti se topesc in gura si niste papanasi cum nu ai mai vazut vreodata, de marimi pantagruelice, totul la preturi pur si simplu derizorii.
Locuri si bunatati ar mai fi cat sa mai povestim ani de acum incolo, dar am zis sa punctam esentialul pentru moment. Daca pana acum litoralul romanesc parca nu te atragea prea mult, dupa ce vei manca cele de mai sus, sigur ii vei da o sansa…
Daca te decizi sa revii pe Litoralul Romanesc indiferent de unde vei veni, poti vizita locatiile de mai sus cu masina personala sau cu o masina inchiriata de pe Enterprise.ro poate chiar de la biroul de inchirieri din Aeroportul Mihail Kogalniceanu.