7 castele și case nobiliare de adăugat pe lista de călătorii
Pentru iubitorii de istorie și peisaje mistice un tur al țării poate să însemne un tur al castelelor și caselor nobiliare din România. Și pentru că astfel de locuri nu sunt puține, însă adesea sunt greu accesibile în lipsa mașinii, ne-am gândit să oferim puțină inspirație sub forma unei liste cu recomandări.
-
Zabola Estate
Pornim în călătorie cu un popas la Zabola Estate, castelul contelui Mikes din Zăbala, Transilvania. Departe de civilizație și cu un aer medieval, castelul păstrează o bună parte din identitatea Transilvaniei de pe vremuri. Cu 7 clădiri istorice, lacuri și o faună și floră bogată, Castelul din Zăbala oferă o experiență de vacanță completă. Mai mult decât atât, călătorii pot alege să se cazeze în una din camerele decorate în stilul tipic al conacelor transilvănene unde sauna din lemn și căzile în stil imperial amplasate în camere fac furori printre turiști.
-
Castelul Bethlen-Haller
Pentru că tot ne aflăm în Transilvania, nu puteam să nu facem o oprire și la Castelul Bethlen-Haller din Jidvei. O vizită aici se lasă întotdeauna cu o degustare de vinuri (sau cu un vin ”la pachet” pentru șoferi) și cu o călătorie culinară printre produse locale. Pentru cei care își doresc să descopere o parte din istoria locului, castelul pune la dispoziție tururi ghidate.
-
Castelul Teleki
Trecem și pe la Castelul Teleki din Gornești, Mureș, construit între 1772 – 1803 într-un stil unic. Fațada principală a castelului e cel mai reprezentativ element al său, însă acesta impresionează și prin celebrul salon de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, sobele de porțelan și cele trei candelabre.
-
Castelul Rhédey
Pentru că tot ne aflăm în zona Mureșului, ajungem și la Castelul Rhédey din Sângeroiu de Pădure. Construit în secoul al XVIII-lea în stil neobaroc și renovat în anul 1809, monumentul se remarcă prin balcoanele ornate cu coloane toscane și cu o grădină mare în stil francez.
-
Castelul Sturdza
Următoarea oprire: castelul Sturdza de la Miclăușeni, care impresionează printr-un stil arhitectural neogotic și un ansamblu format din 3 monumente: Biserica ”Sfinții Voievozi”, ”Buna Vestire” ce datează din 1787, castelul propriu-zis, reclădit în secoul XIX și parcul. O vizită aici include, pe lângă porția de relaxare, și o lecție de istorie binevenită.
-
Conacul Cantacuzino
Pe locul unei vechi case de vănătoare din Bușteni se află acum Castelul Cantacuzino. Se spune că arhitectura sa ar fi cel mai important patrimoniu național, fiind construit în stil neoromânesc, singurul care a reînviat tradiția. Castelul se întinde pe o suprafață de 3148 mp., iar curtea și grădina măsoară o suprafață de 3,5 hectare.
-
Conacul Golescu-Grant
Încheiem turul nobiliar la Conacul Golescu (sau Belvedere), cea mai veche clădire din București locuită continuu de-a lungul timpului. Construit în 1814, conacul e înscris în Patrimoniul Național al României, iar clădirea servește acum ca Centru de Recreere și Dezvoltare Personală.
Rezervă-ţi acum o maşină! Pentru mai multe detalii, te aşteptăm pe site-ul Enteprise, pe pagina de Facebook Enterprise, pe pagina de Instagram Enterprise, pe pagina LinkedIn Enterprise sau la numarul de telefon +4.0722.397.855.