Sfaturi de calatorie  »  Limita legală de viteză pentru fiecare categorie de drum în România

Limita legală de viteză pentru fiecare categorie de drum în România

Limita legală de viteză pentru fiecare categorie de drum în România

Când ești la volan, respectarea limitelor de viteză nu înseamnă doar să eviți amenzile, ci este vorba despre siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Și indiferent că ești începător sau ai deja câțiva ani de experiență ca șofer, este bine să îți reamintești că în România limitele legale de viteză sunt stabilite conform art. 155 din Codul Rutier.

Descoperă în continuare care este limita legală de viteză în România: limita maximă de viteză în localitate, limita de viteză pe autostradă, limita de viteză pe drum național, precum și limita de viteză în afara localității, dar și ce sancțiuni riști dacă nu le respecți.

Care e limita legală de viteză în România

imita legală de viteză în România

Limitele de viteză în România diferă în funcție de categoriile de drum pe care circuli și de autovehiculul pe care îl conduci.

Iată care sunt acestea, pe scurt:

  • În localități, limita maximă este de 50 km/h, însă pe anumite sectoare de drum, în interiorul localității, limita poate fi diferită pentru anumite categorii de autovehicule;
  • Pe autostrăzi, limita maximă este de 130 km/oră, cu câteva excepții pentru anumite categorii de autovehicule;
  • Pe drumurile expres sau naţionale europene (E), limita maximă este de 100 km/h, cu câteva excepții pentru anumite categorii de autovehicule;
  • Pe celelalte categorii de drumuri în afara localității, limita maximă este de 90 km/h, cu câteva excepții pentru anumite categorii de autovehicule.

🫵 Dacă planifici o vacanță cu familia sau o călătorie de afaceri, indiferent de drumurile pe care planifici să le străbați, ai nevoie de o mașină performantă. Numai așa te poți bucura de flexibilitatea, confortul și siguranța de care ai nevoie în trafic. De aceea, noi, echipa Enterprise Rent-a-Car Romania, îți punem la dispoziție un portofoliu vast cu masini de inchiriat din care să alegi!

Despre limita de viteză în localitate

limita de viteză în localitate

Așa cum am menționat mai sus, în general, limita de viteză în localitate este de 50 km/h, dar în anumite situații, această viteză maximă în localitate poate să difere. Însă nu pentru toți șoferii. Mai exact, pentru vehiculele din categoriile A și B, pe anumite sectoare, această limită poate fi extinsă. Astfel că, pentru vehiculele din categoriile menționate, administratorul drumului poate admite o limită maximă de viteză de până la 80 km/h, cu avizul Poliției Rutiere.

🫵 Dacă te-ai întors de curând în țară și ai nevoie de o masina de inchiriat ca să poți explora locurile dragi cu cei apropiați, atunci bazează-te pe noi! Ne găsești în toate aeroporturile principale din țară, precum București, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, Iași, Cluj și Sibiu, dar îți putem trimite mașina și la o adresă indicată de tine. Totul ca tu să câștigi timp și să te bucuri de șederea ta în țară.

Limita minimă de viteză în localitate

Tot cu avizul Poliției Rutiere, limita de viteză în localitate poate fi și mai mică de 50 km/h. Cu toate acestea, limita minimă de viteză în localitate nu poate fi mai mică de 10 km/h pentru tramvaie și 30 km/h pentru restul autovehiculelor din categoriile menționate anterior.

Despre limita maximă și minimă de viteză pe autostradă

limita maximă și minimă de viteză pe autostradă

Și pentru a circula pe autostradă trebuie să respecți câteva reguli de circulație. În timp ce pentru vehiculele din categoriile A și B limita maximă pe autostradă este de 130 km/h, pentru vehiculelele din celelalte categorii, aceasta diferă. De exemplu, pentru autovehiculele din categoriile C, D și D1, viteza maximă pe autostradă este de 110 km/h și pentru cele din categoriile A1, B1 și C1, limita maximă de viteză pe autostradă este de 90 km/h.

În ceea ce privește limita minimă pe autostradă, adică viteza minimă pe autostradă, aceasta este de 50 km/h pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1.

Despre limita de viteză pe drumurile naționale europene și cele din afara localității

limita de viteză pe drumurile naționale europene și cele din afara localității

Trecând la limita legală de viteză pe drumurile naționale europene și cele în afara localității, este important de știut că și aici există diferențe în funcție de categoriile de autovehicule care circulă.

Limita de viteză pe drumurile naționale europene în funcție de categoriile de autovehicule

  • Pentru categoriile A și B, viteza maximă pe drumurile naționale europene este de 100 km/h.
  • Pentru categoriile C, D și D1, limita de viteză pe DN este de 90 km/h.
  • Pentru categoriile A1, B1 și C1, limita de viteză pe drumurile naționale este de 80 km/h.

Limita de viteză pentru drumurile din afara localităților

  • Pentru celelalte categorii de drumuri din afara localităților, limita de viteză pentru categoriile A și B este de 90 km/h.
  • Pentru autovehiculele din categoriile C, D și D1, limita de viteză în afara localității este de 80 km/h pe aceste drumuri.
  • Pentru categoriile A1, B1 și C1, limita legală de viteză în afara localităților este de 70 km/h.

🫵 Aceste reguli de viteză îți vor fi de mare ajutor dacă alegi să vizitezi, de exemplu, Transalpina de Apuseni. Deși pare un drum lung de parcurs, accesul pe Transapuseană este împărțit în două tronsoane principale și beneficiază de o infrastructură modernă. În plus, vei avea ocazia să admiri peisaje și localități spectaculoase!

Care e limita legală de viteză pentru începători

limita legală de viteză pentru începători

Dacă ai permis de conducere de mai puțin de un an, atunci te încadrezi în categoria șoferilor începători. Pentru această categorie, Codul Rutier prevede alte limite legale de viteză față de cele menționate mai sus. Cu alte cuvinte, ai obligația de a circula cu o viteză mai mică decât restul autovehiculelor.

Dar care sunt limitele de viteză pentru începători? Ei bine, trebuie să conduci cu 20 km/h mai puțin decât limitele maxime legale admise pentru categoriile din care fac parte autovehiculele.

Astfel, dacă ești începător și conduci un autovehicul din categoria A sau B:

  • viteza de deplasare maximă admisă în localitate este de 30 km/h;
  • limita legală de viteză maximă admisă pe autostradă este de 110 km/h;
  • viteza  maximă admisă pe drumurile naționale europene este de 80 km/h;
  • limita maximă admisă pe drumurile din afara localităților este de 70 km/h.

🫵 Acum că ți-ai amintit toate regulile de circulație cu privire la limita admisă legală în România, te poți bucura liniștit de o călătorie prin România alături de cei dragi, fără frica amenzilor. Descoperă care sunt cele mai frumoase locuri pentru calatorii de iarna in Romania | Enterprise Romania.

Situații speciale în care ești obligat, ca șofer, să reduci viteza

Situații speciale

Chiar dacă circuli pe porțiuni de drum care au deja stabilite anumite limite minime de viteză, în calitate de șofer, indiferent de experiența pe care o ai, ești obligat să reduci și mai mult viteza față de limitele prestabilite, dacă prevezi un pericol, în următoarele situații:

  • la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
  • pe poduri, sub poduri sau în tuneluri;
  • în curbe periculoase sau lipsite de vizibilitate;
  • la trecerile la nivel cu calea ferată;
  • la trecerea pe lângă grupuri şi coloane, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează;
  • la trecerea pe lângă animale;
  • în perimetrul pieţelor aglomerate;
  • atunci când circuli din direcţie opusă tramvaielor, troleibuzelor sau autobuzelor oprite în staţii, pe drumurile cu o singură bandă pe sens;
  • la depăşirea troleibuzelor şi autobuzelor oprite în staţii, precum şi a tramvaielor aflate în staţii prevăzute cu refugiu;
  • pe timp de ceaţă, ploaie torenţială sau ninsoare abundentă;
  • pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare, precum şi pe cele acoperite cu polei, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă;
  • în zona de acţiune a indicatoarelor de avertizare „Copii” sau „Animale”;
  • la trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
  • la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;
  • atunci când autovehiculul care circulă înaintea ta semnalizează intenţia de a schimba banda de circulaţie sau direcţia de deplasare.

Ce sancțiuni riști dacă depășești viteza de deplasare legală

Ce sancțiuni riști dacă depășești viteza

Limitele maxime de viteză sunt stabilite pentru siguranța tuturor participanților la trafic. Iar depășirea limitelor maxime vine la pachet cu riscul de a primi atât puncte de amendă pentru viteză, cât și puncte de penalizare pentru viteză.

Valoarea punctului de amendă este de 5% din salariul minim brut pe economie. Asta înseamnă că la un salariu minim brut pe economie de 4.050 lei (stabilit începând cu 1 ianuarie 2025 prin HG 1.506/2024), punctul de amendă este de 202 lei.

🫵 Sperăm să ții cont de limitele legale de viteză, astfel încât să ai parte de călătorii fără surprize „costisitoare”. Bucură-te în fiecare an de cele mai frumoase traditii si obiceiuri de sarbatori!

În ceea ce privește punctele de penalizare, este important să îți amintești că acumularea a 15 puncte de penalizare duce automat la suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile.

În concluzie, indiferent dacă te afli pe autostradă, pe un drum național sau în afara localității, cunoașterea acestor limitări de viteză te ajută să conduci responsabil și să te bucuri de fiecare călătorie. Ține cont de limita legală de viteză în România stabilită prin Codul Rutier și adaptează-ți viteza în funcție de condițiile de drum și de trafic. Noi îți urăm drumuri bune și în siguranță!

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.

Închiriază o mașină
Rezerva-ți mașina de care ai nevoie chiar acum!
Inchirieri contactless
Fă-ți check-in-ul online înainte de a veni să-ți preiei mașina.
Complete Clean Pledge
Ne angajăm să îmbunătățim protocoalele noastre de curățare.

Mai multe articole

Aboneaza-te și primești o reducere de 25€ pentru urmatoarea rezervare!