TOP 5 cele mai frumoase sosele din Romania
Loc de joaca pentru masinile puternice, cele mai frumoase sosele din Romania te invita sa-ti testezi abilitatile de sofer. Transfagarasan, Transalpina, acum noua Via Transilvanica, au fost vedetele multor productii video internationale care se intrec in elogii, cum au fost cele de la TOP Gear.
Pentru acest articol am selectat 5 dintre cele mai frumoase sosele din Romania pe care va invitam sa le cuceriti alaturi de Enterprise!
Transfagarasan
Prezenta pe coperta multor ghiduri de turism din Romania si una dintre soselele preferate de cei de la TOP Gear, Transfagarasan este supranumit si “drumul printre nori”.
Soseaua de 91.5 de kilometri strabate Muntii Fagaras cu serpentine care vor pune la incercare anvelopele si cu multe locuri de perspectiva catre peisaje de vis. Traseul poate fi parcurs in 2.5 ore.
Transfagarasan incepe din judetul Arges, comuna Bascov si urca spre judetul Sibiu, comuna Cartisoara. Soseaua strabate cel mai lung tunel din tara (887 m), situat la cea mai mare altitudine (2.042 m).
Pe lista obiectivelor turistice prezente pe Transfagarasan se afla Rezervatia naturala Golul Alpin al Muntilor Fagaras (intre Podragu – Suru si Valea Balii), zona Balea Lac, Cetatea Poenari, Cascada Capra, barajul si lacul de acumulare Vidraru.
Transalpina
Cea mai inalta sosea din Romania, cea mai frumoasa si spectaculoasa (si ea), Transalpina are multe atuuri trecute pe cartea de vizita. Drumul Regilor, de 148 de kilometri, cum este supranumita, strabate muntii Parang (de la Novaci la Sebes). Traseul poate fi parcurs in 3 ore.
Din registrele istorice aflam ca Transalpina a fost un drum roman, reconstruita in anii 30 si finalizata partial in 2009. Din soseaua initiala sunt inca portiuni neasfaltate si nemarginite de parapet, poate de aceea este cunoscuta si sub numele de Poteca Dracului.
Printre obiectivele turistice intalnite pe traseu amintim Ranca, Valea Frumoasei, Lacul de acumulare Taul Bistritei, Manastirea Oasa si Varful Papusa (2.136 m).
Transalpina gazduieste Campionatul Național de Viteză în Coastă (organizat anual) si, ocazional, Turul Ciclist al Romaniei.
Transrarau
Drumul Comorilor, un drum de 45 de minute care strabate Masivul Rarau, de la Valea Bistritei catre Valea Moldovei. Transrarau porneste de la Pojorata, urca spre Pietrele Doamnei si poposeste, dupa un traseu de 27 de km, la Chiril, judetul Suceava. Soseaua urca pana la 1400 m altitudine, pe parcursul careia va veti intalni cu Pietrele Doamnei, Piatra Soimului, Stancile Adam si Eva si Izvorul Giumalau.
Via Transilvanica
Cel mai nou proiect de acest fel din Romania, Via Transilvanica promite un traseu de 1000 de kilometri spectaculos, presarat cu povesti, tezaur si traditie.
Calea Transilvaniei, cum mai este cunoscuta Via Transilvanica, va parcurge un drum de 1000 de km din Moldova, din apropiere de Manastirea Punta, pana la Drobeta Turnu Severin, peste Dunare, un Camino de Santiago al Romaniei.
Traseul trece prin sate traditionale, care te invita sa le cunosti, sa le afli istoria si sa duci povestea mai departe.
Cheile Bicazului
Traseul de 4 ore incepe din Gheorgheni, Harghita si face legatura cu localitatea Bicaz Chei, Neamt.
Drumul este impartit in 4 sectoare: “Intre chei” (intre Lacul Rosu si Poarta de Piatra), “Politele Bardosului” (intre Poarta de Piatra si Gatul Iadului), “Gatul Iadului” (cu un aspect de canion, intre Piatra Surducului si Gura Bardosului) si “Sfarsitul Cheilor” (la intrarea in comuna Bicaz-Chei).
Inchiriaza online o masina si porneste la drum lung pe cele mai frumoase sosele din Romania.