Totul despre taxa de drum în România: unde e nevoie de rovinietă
Indiferent că ești șofer începător sau poate te pregătești de o vacanță prin România, este esențial să fii la curent cu toate aspectele legale, pentru a putea circula fără griji. Iar un subiect important se referă la rovinietă – acea taxă de drum în România care trebuie plătită, în anumite situații, de șoferi.
Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre rovinietă: unde e nevoie de rovinietă, cât costă rovinieta și de unde o poți cumpăra.
- Ce este rovigneta și de ce trebuie plătită
- Pe ce drumuri trebuie rovinietă
- Cât costă rovinieta: preț rovinietă în România
- Care e perioada de valabilitate a rovinietei în România
- De unde poți cumpăra rovinietă
- Sancțiuni rovinietă: ce amenzi pot primi şoferii care circulă fără rovinietă
- Q&A: Întrebări comune şi răspunsuri despre taxa de drum în România
Ce este rovigneta și de ce trebuie plătită
Conform OG 15/2002 cu modificările și completările ulterioare, rovinieta reprezintă o taxă de drum în România sau, altfel spus, un tarif de utilizare a infrastructurii de transport rutier din România. Plata acestui tarif îți conferă dreptul de a folosi rețeaua de drumuri naționale din România pe parcursul unei perioade date. Dacă ești interesat de istoricul rovinietei, află că această taxă de drum în România a fost introdusă în 2002, cu scop de aliniere la standardele europene în ceea ce privește finanțarea structurii de transport.
Conform legislației, taxa de drum în România – rovinieta – se aplică în funcție de:
- categoria vehiculului;
- clasa de emisii poluante (EURO);
- durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare.
👉 Dacă ai nevoie de un vehicul pentru deplasările tale prin țară, inchiriaza o masina de oriunde, cu ajutorul Enterprise Rent a Car Romania! Îți punem la dispoziție o mulțime de modele de mașini din care să alegi, precum și oferte de preț personalizate nevoilor tale.
Pe ce drumuri trebuie rovinietă
Rovinieta se aplică pentru rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieșire în/din acestea. Cu alte cuvinte, taxa de drum în România este obligatorie pentru cei care circulă pe:
- drumurile naționale;
- drumurile expres;
- autostradă.
Când nu trebuie rovinietă?
Ei bine, dacă folosești un drum județean, local sau forestier nu ești obligat să achiziționezi rovinietă. Totuși, dacă nu ești sigur, poți să consulți harta cu drumuri cu rovinietă obligatorie.
👉 Indiferent de drumurile pe care trebuie să le străbați, o masina inchiriata îți transformă călătoria într-o activitate confortabilă și eficientă. Iar noi, echipa Enterprise Rent a Car Romania, ne asigurăm că beneficiezi de mașina potrivită nevoilor tale care să îți ofere flexibilitatea, siguranța și confortul dorit!
Cât costă rovinieta: preț rovinietă în România
Tarifele pentru rovinietă în România sunt publicate de Compania Națională de Drumuri. Pentru un autoturism din categoria A, prețul rovinietei pentru o zi este de 2,5 euro, în timp ce pentru vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, rovinieta pentru autoutilitară, valabilă o zi, costă 8,6 euro.
Dacă vorbim despre vehiculele de transport persoane din categoria G, atunci rovinieta pe o zi costă 4 euro, iar pentru vehiculele din categoria H cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, rovinieta valabilă o zi costă 7 euro.
Pentru mai multe detalii, consultă lista publicată de CNADNR, care include un tabel cu prețurile rovinietei în România, în funcție de categoria și tipul autovehiculului.
Care e perioada de valabilitate a rovinietei în România
Perioada de valabilitate a rovinietei începe de la ora 00.00 a primei zile și expiră la ora 24.00 a ultimei zile din perioada pentru care a fost achitată. Indiferent de categoria de autovehicule despre care vorbim, poți alege între următoarele perioade de valabilitate pentru taxa de drum în România:
- 1 zi;
- 10 zile;
- 30 de zile;
- 60 de zile;
- 12 luni.
👉 Plănuiești o vacanță alături de familie pentru mai multe zile? Există o mulțime de obiective în România care merită vizitate. Descoperă care sunt cele mai frumoase drumuri din tara!
Cum poți verifica valabilitatea rovinietei
Ai uitat când expiră rovinieta și nu știi cum verifici rovinieta? Poți efectua verificarea valabilității rovinietei pe site-ul CNAIR. Ai nevoie doar de numărul de înmatriculare și seria de șasiu, adică numărul de identificare al mașinii.
Răspunsul la verificarea taxei de drum în România îl primești instant, așa că dacă afli că nu ai o rovinietă valabilă, poți să achiziționezi una prin mai multe metode.
De unde poți cumpăra rovinietă
Dacă te întrebi din ce locuri poți să cumperi rovinietă, află că există numeroase puncte de distribuție abilitate să încaseze tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Lista este făcută publică de CNAIR.
Totuși, există și variante mai la îndemână de plată a rovinietei, cum ar fi plata rovinietei online în România sau prin SMS.
Rovinietă online: descarcă rovinieta online
Dacă îți dorești să achiți rovinieta online, o poți face simplu pe platforma pusă la dispoziție de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Trebuie să îți creezi cont și să introduci datele necesare, cum ar fi numărul de înmatriculare al mașinii și tipul acesteia. Apoi, la finalul procesului, poți descărca rovinieta online.
Rovinietă prin SMS: plătește taxa de drum prin mesaj
Pentru a plăti rovinieta prin SMS trebuie să parcurgi următorii pași:
- Trimiți, prin mesaj text la numărul 7500, numărul de înmatriculare al vehiculului, tipul acestuia și perioada pentru care soliciți rovinieta.
- Primești un mesaj text, prin care ești informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate în pasul anterior.
- Confirmi emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text cu textul „DA”.
- Primești un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei, care va conține datele privind rovinieta emisă.
În cazul în care, după primirea SMS-ului de confirmare a emiterii rovinietei primești un SMS cu textul „Rovinieta nu a fost emisă. SMS-ul de confirmare emitere rovinietă nu a putut fi transmis. Te rugăm sa reiei procesul de emitere a rovinietei.” înseamnă că tranzacția nu a putut fi taxată de către operatorul de telefonie mobilă, iar rovinieta nu este valabilă.
Sancțiuni rovinietă: ce amenzi pot primi şoferii care circulă fără rovinietă
Conform legislației în vigoare, fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenție continuă și se sancționează cu amendă.
Amenda se stabilește între un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni, și un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni.
Totuși, cuantumul amenzii pentru circulația fără rovinietă valabilă se actualizează anual, în funcție de indicele prețurilor de consum (IPC) comunicat de către Institutul Național de Statistică pentru anul anterior.
Q&A: Întrebări comune şi răspunsuri despre taxa de drum în România
Pentru că există mai multe întrebări pe care le adresează șoferii referitor la rovinietă, ți-am pregătit în cele ce urmează cele mai comune întrebări și răspunsuri despre taxa de drum în România.
- Dacă vehiculul va fi condus de către un alt șofer, trebuie plătită o altă rovinietă?
Conform art.10 din Legea 226/ 2023 cu modificările și completările ulterioare, în cazul schimbării utilizatorului vehiculului, rovinieta își păstrează valabilitatea.
- Dacă schimb numărul de înmatriculare al mașinii, trebuie plătită o altă rovinietă?
Conform art. 10 pct 2. al legii rovinietei actualizate, „în cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare, rovinieta își păstrează valabilitatea. Direcția generală permise de conducere și înmatriculări asigură, pe bază de protocol, accesul zilnic al CNAIR la datele referitoare la schimbarea numerelor de înmatriculare din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.”
- Am plătit rovinieta, dar nu mai folosesc mașina. Pot să primesc banii înapoi?
Conform art. 10 pct. 4 din legea menționată mai sus, contravaloarea rovinietei pe perioada de neutilizare poate fi restituită în cazul radierii din circulație a vehiculului. Într-un astfel de caz, pentru a primi banii înapoi, este necesar să adresezi o cerere scrisă către CNAIR.
- Am vândut o mașină pentru care am plătit rovinietă. Pot să primesc banii înapoi?
Conform Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 748/2019 cu modificările și completările ulterioare, dacă vinzi o mașină ce are o rovinietă valabilă, poți cere Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei.
- Am cumpărat o rovinietă cu valabilitate de un an, iar între timp s-au mărit taxele. Ce fac?
În cazul în care cumperi o rovinietă și taxa se schimbă ulterior, aceasta rămâne valabilă până la finalul perioadei de valabilitate. Deci nu este necesar să cumperi o nouă rovinietă după modificarea taxelor.
- Se poate plăti rovinieta în ore?
Nu, termenul minim de valabilitate al unei roviniete este de o zi, deci 24 de ore. Termenul maxim de valabilitate a rovinietei este de un an.
- Îți trebuie rovinietă în Ilfov?
Da. Județul Ilfov face parte din rețeaua de drumuri naționale din România, așa că rovinieta este obligatorie.
- Rovinieta este mai scumpă pentru șoferii începători?
Nu, tariful rovinietei este același pentru toți conducătorii auto, indiferent de experiența pe care o au.
👉 Dacă ești un conducător auto începător și vrei să închiriezi o mașină pentru deplasări prin țară, descoperă câteva sfaturi bine de știut în articolul nostru: Sfaturi esentiale pentru conducatorii incepători la inchirierea unei masini.
În concluzie, acum ai toate informațiile necesare pentru plata taxei de drum în România, așa că tot ce îți mai rămâne de făcut este să te bucuri de vacanța ta și de distanțele pe care trebuie să le parcurgi. Drum bun!
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.