Top 5 obiective turistice din București
Dacă vrei sa fii turist în capitală anul acesta și ești pasionat de arhitectură, vei descoperi adevărate comori în arhitecturale în București, începând cu mănăstirile deosebite construite în stilul unic Brâncovenesc și continuând cu maiestuoasele clădiri construite în stilul modern, contemporan.
Iată cel puțin 5 locuri pe care trebuie sa le vizitezi atunci cand ajungi în București:
1. Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului este una dintre cele mai interesante și mai valoroase clădiri din București. Măsoară 270m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ realizat în spiritul arhitecturii realist socialiste. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume.
De multe ori intitulat și Casa Poporului, această clădire este în realitate un simbol al extravagantei în interior datorită mobilierului de lemn masiv, a lustrelor de cristal, de dimensiuni impresionante, a coloanelor de marmură imense și a celorlalte elemente de design interior alese cu grijă pentru fiecare încăpere.
2. Arcul de Triumf
Arcul de Triumf este un monument de 27 m înălțime, situat în sectorul 1 în partea de nord a Bucureștiului, la intersecția șoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu, pentru a celebra proclamarea Unirii. Acesta a fost ridicat în perioada 1921-1922, acesta a fost renovat în perioada 1935-1936 și ulterior în 2014. Forma sa paralelipipedică cu o singura deschidere a fost realizată de artiști plastici, iar celebra marmură de Rușchița utilizată a fost cioplită de sculptori autohtoni.
Arcul de Triumf comemorează participarea țării noastre la Primul Război Mondial, în urma căruia teritoriile locuite de români au fost reunite pentru prima oară. Acesta adăpostește și un mic muzeu care poate fi vizitat doar în cazul unor ocazii speciale.
3. Ateneul Român
Ateneul Român a fost ridicat în Grădina Episcopiei, teren ce aparținea familiei Văcăreștilor si are cea mai mare sală de concerte din România. Această clădire celebră în țara noastră a fost construită în stil neoclasic și eclectic, în perioada 1886 – 1888, în Grădina Episcopiei. Ulterior, Ateneul a fost restaurat și modernizat în perioada 1994 – 2004, fiind redeschis pentru public în anul 2005. Aceasta găzduiește și sediul Filarmonicii “George Enescu”.
Ateneul Român te va impresiona de la intrare având aspectul unui templu ionic, cu șase coloane frontale și două laterale. La intrarea principală, cele opt coloane ionice au proporții similare coloanelor templului Erechtheion de pe Acropole. Împrejurul marii cupole a edificiului se pot vedea, săpate în zid, numele unor învățați cunoscuți. Printre ele, cel al lui Miron Costin, Gheorghe Șincai, Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Rădulescu, Timotei Cipariu.
4. Muzeul Țăranului Român
Muzeul Național al Țăranului Român este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare. Este situat în București pe Șoseaua Kiseleff, la numărul 3, lângă Piața Victoriei. Clădirea unde se află actualul muzeu a fost construită în perioada 1912-1941.
Dacă te numeri printre turiștii interesați să descopere mai multe despre evoluția muzeului, trebuie să aloci câteva ore vizitei efectuate la Muzeul Țăranului Român. Acolo vei descoperi cea mai bogată colecție de case tradiționale din țara noastră. Muzeul deține si colecții de ceramică, port popular, țesături pentru interior, lemn, mobile, feronerie si scoarțe. În curtea muzeului dinspre bulevardul Ion Mihalache a fost montată o biserică din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, strămutată aici în anul 1992.
5. Parcul Cișmigiu
Dacă ești pasionat de plimbări în aer liber, află că Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Acesta este considerat grădina de suflet a locuitorilor din capitală. Poți descoperi numeroase atracții în acest parc cum ar fi Foisorul Fanfarei din Cișmigiu.
Cei pasionați de timpul petrecut în natură, în apropierea lacurilor, vor fi plăcut impresionați să descopere Lacul Cișmigiu, pe care se vor putea plimba cu barca sau cu hidrobicicleta.
Tot în Cișmigiu se găsește monumentul de marmură pentru cinstirea soldaților francezi din primul război mondial. Alte monumente ale grădinii: bustul Maica Smara, Gheorghe Panu, Izvorul Sissi Stefanidi. În Grădina Cișmigiului există un loc special, La Cetate, unde se află ruinele unei mănăstiri construite de logofătul Văcărescu în 1756, din incinta căreia pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul plin de ascunzișuri al Dâmboviței.