Dublin – un acasa departe de casa
Sunt putine locurile in care nu te simti ca un strain turist fiind. Oricat farmec ar fi in ceea ce admiri in jurul tau, nu prea poti scapa totusi de senzatia ca nu esti acasa (bine, pana la urma de acasa ai vrut sa pleci, doar acesta a fost scopul city break-ului, nu-i asa?).
Ei bine, in Dublin aceasta senzatie dispare din start datorita oamenilor care sunt efectiv fericiti sa comunice cu tine, sa iti arate lucruri si sa iti impartaseasca informatii. Nu doar ca iti vor raspunde fericiti la orice intrebare, dar vor avea uneori initiativa de a te intreba ei primii daca ai nevoie de ajutor. Odata trecuta bariera de limba, pentru ca da, nimic nu te pregateste pentru engleza vorbita acolo, vei fi parte din gasca aproape fara sa vrei, o sa bei bere in pub cot la cot cu necunoscuti, ca si cand sunteti camarazi de-o viata, iar asta este pur si simplu minunat.
Ca turist ai un mare avantaj, cam toate obiectivele care merita bifate sunt concentrate in centrul orasului, dai de ele chiar si fara sa vrei, iesi dintr-unul si intri in altul fara ca macar sa faci vreun efort de orientare, prin urmare scutesti timp si ceva (mai multi) pasi. Daca vrei sa vizitezi imprejurimile orasului, te invitam sa inchiriezi o masina de la Enterprise.
Dublinul ofera variante interactive de experiente turistice. Fie ca ne referim aici la muzee, unde exista peste tot panouri cu aspect S.F. care sa completeze ceea ce vezi, fie ca vorbim de o vizita la distileria Jameson unde poti sa ai parte si de o degustare, nimic nu ramane doar la stadiul de privit si-atat. Obiectivele turistice din Dublin se traiesc, nu se viziteaza, ceea ce este de departe unul dintre cele mai frumoase atuuri ale sale.
Daca esti amator de natura, nu e cazul sa parasesti orasul (decat daca vrei musai, pentru ca ce-i drept, sunt o gramada de locuri minunate de vazut si in afara lui). Pentru ca Dublinul are un superparc, imens, ingrijit si totusi salbatic, in mijlocul caruia se afla gradina lor zoologica. Ambele merita sa va rezervati minim o zi de relaxare, desi de cele mai multe ori o zi chiar nu e suficienta pentru tot ce e de vazut. Poti face sport, poti lenevi efectiv admirand flora si fauna autohtona si poti vedea animale care, avand in vedere spatiul si amenajarile gradinii zoologice, chiar pare ca au tot confortul.
Am pomenit de bere si de whisky, dar nu am vorbit de mancare, desi nici ea nu e de ocolit. Specialitatile irlandeze, ca si cele britanice in general, sunt feluri consistente, cu carne din plin. Din acest punct de vedere se aseamana un pic cu stilul mioritic, au o abundenta de sosuri, legume, totul lasat sa fiarba la foc molcom, in timp ce oaspetii isi povestesc intamplarile zilei. Nu prea ai cum sa dai gres orice ai alege, atata timp cat nu esti la dieta, sunt toate bune, gustoase, rustice si aromate.
Daca vei parasi Dublinul cu senzatia acuta ca de fapt nu pleci catre casa, ci de acasa, inseamna ca te-ai bucurat cu adevarat de oras.