Cateva reguli de baza in calatoriile cu masina
Pandemia a contribuit activ la cresterea cotelor de popularitate in ceea ce priveste calatoriile cu masina, aceasta varianta fiind cea mai autonoma si implicit cel mai putin supusa restrictiilor. Daca zborurile se pot anula de pe o zi pe alta fara vreun avertisment, decizia de a renunta la un eventual drum cu automobilul va fi macar una care iti apartine 100%.
Tocmai de aceea, daca planuiesti o vacanta cu familia, varianta auto ar trebui sa te fereasca din start de o mare parte din probleme, mai ales ca o calatorie cu copiii va putea fi mai usor de gestionat asa. Daca urmezi si sfaturile de mai jos, sunt sanse mari sa ajungeti la destinatie nu doar teferi si nevatamati, ci chiar in perfecta armonie.
- Planifica in detaliu itinerariul. Pe langa informatiile din programele si aplicatiile dedicate, ar fi bine sa iti descarci hartile, ca sa fii sigur ca ai totul la indemana chiar si in portiunile unde nu vei avea conexiune la internet. Arunca un ochi si pe forumuri, sigur nu esti primul care face drumul respectiv, iar ponturile legate de starea drumului, facilitati pe care le poti accesa sau eventuale scurtaturi pot fi o reala mana cereasca.
- Ia-ti o marja de eroare de cel putin 10% din totalul duratei de drum, pentru eventuale evenimente neprevazute. Stim ca ti-ar placea sa obtii un timp cat mai bun, insa nu totul depinde de cat de bine sofezi. Mai ales daca ai cu tine alti pasageri, sansele ca totul sa dureze putin mai mult si din cauza lor cresc.
- Gandeste-te bine asupra orei de plecare corelate cu cea la care ai vrea sa sosesti. Si asta pentru ca e important sa fii odihnit si sa stii ca poti conduce in siguranta pana la final sau pana la popasul prestabilit. Este adevarat ca, mai ales daca ai copii mici, orele de pornire ar trebui corelate cu orele lor de somn, pentru a face drumul sa le para cat mai scurt, pentru a-i feri de raul de masina si, sa fim cinstiti, si pentru linistea ta, insa cu adevarat esential este momentul zilei in care ii este cel mai confortabil soferului sa porneasca la drum.
- Luati cu voi de acasa tot ce ar fi necesar pentru drum, fara sa va bazati pe opririle de pe parcurs. Fa plinul, impachetati gustari, apa suficienta, dezinfectant pentru maini si nelipsitele masti. Pentru cei mici ia neaparat lucruri care sa ii tina ocupati, jocuri, cd-uri cu muzica specifica, orice stii ca are succes in a le distrage atentia de la plictiseala drumului.
- Valorifica locurile prin care treceti. Pe modelul road trip-ului american, nu ar fi rau sa va opriti sa vizitati cate ceva ce va iese in cale, daca vi se pare interesant. Despre unele obiective de pe traseu poti afla detalii pe internet, pe altele le poti observa doar la fata locului, pentru ca sunt semnalizate prin panotaje. Calatoria va fi mult mai placuta daca va opriti la o cetate sau vreun muzeu ad-hoc.
- Verifica sa ai toate dotarile necesare pentru eventuale defectiuni minore de orice fel.
- Pune la punct trusa de prim ajutor. Vezi in primul rand ca intregul sau continut sa fie in perioada de valabilitate, arunca tot ce a expirat deja si completeaza cu ce mai e nevoie. Paza buna trece primejdia rea.
- Ia cu tine neaparat un incarcator de masina, indiferent de durata drumului, este esential sa ai la indemana un device pe care poti comunica si cauta informatii.
- Anunta pe cineva de incredere care va este itinerariul si orarul de drum, este bine ca oamenii sa stie de calatoria voastra.
- Noteaza-ti in avans numerele utile de prin tarile pe care le vei tranzita, daca pleci peste hotare. Politia, numarul unic de urgente, o companie de remorcare, toate ar trebui sa fie deja in telefonul sau agenda ta ca sa nu mai stai sa cauti nimic in caz de nevoie.
Cam asta a fost, in rest vreme buna si vacanta frumoasa, ca drumul sigur va fi fara peripetii ☺