București – Thassos cu mașina: tot ce trebuie să știi
Dacă plănuiești să călătorești în Thassos și îți dorești să te bucuri de o experiență completă, atunci alege să călătorești București – Thassos cu mașina. Astfel, vei putea profita de frumusețile fiecărui oraș prin care treci, indiferent de ruta pe care o alegi, și vei putea descoperi lucruri noi și experiențe unice alături de cei dragi.
Descoperă în cele ce urmează un ghid de călătorie care îți prezintă tot ce trebuie să știi despre un traseu București – Thassos cu mașina.
Variante de traseu București – Thassos: prin ce orașe treci
Pentru o experiență cât mai plăcută și ferită de evenimente neplanificate, plănuiește-ți din timp călătoria cu mașina de la București către Thassos. Totuși, înainte de asta, trebuie să știi că, în general, durata călătoriei cu mașina de la București la Thassos poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi condițiile de trafic, viteza de deplasare și opririle pe care le faci.
În cele ce urmează, îți prezentăm 2 opțiuni pe care să le ai în vedere atunci când alegi traseul pe care să-l urmezi:
București – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Svilengrad – Ormenio – Keramoti – Thassos
Dacă alegi această opțiune, trebuie să știi că, în mod general, traseul ar putea dura aproximativ 8, până la 10 ore, însă această perioadă de timp poate fi chiar mai lungă, dacă îți dorești să vizitezi și câteva obiective turistice din anumite orașe prin care treci până la destinație.
Orașe și obiective turistice pe care merită să le vizitezi pe traseu
Dacă timpul îți permite, poți să aloci o zi sau două pentru a vizita câteva obiective turistice pe traseu. Iată câteva interesante:
- Veliko Tărnovo – oraș din Bulgaria cunoscut pentru fortăreața sa medievală Tsarevets, care oferă o priveliște impresionantă asupra orașului și a împrejurimilor. Este un obiectiv care merită vizitat, deoarece prin toată cetatea sunt difuzoare unde se povestește în limba engleză și bulgară, o scurtă istorie a cetății. Un alt lucru interesant de admirat dacă ajungi la cetatea Tsarevets este râul Yantra, care trece pe la baza fortăreței și care împarte orașul în două, șerpuind printre case.
👉Dacă ești pasionat de istorie, atunci trebuie să descoperi și farmecul orașelor istorice din România. Iată 10 exemple de orase istorice de neratat!
- Svilengrad – un alt oraș din Bulgaria a cărui simbol, de data aceasta, este un vechi pod construit în 1529, în perioada dominației otomane și remarcabil de bine păstrat, ținând cont de vechimea lui.
Având în vedere că după acest oraș urmează granița din Ormenio, aici poți să faci o pauză mai lungă pentru odihnă și pentru a lua masa. În Svilengrad găsești multiple restaurante și cafenele unde poți să savurezi preparate și băuturi locale, în timp ce te bucuri de frumusețea orașului.
- Keramoti – După traversarea frontierei, următorul oraș mare este Keramoti din Grecia, de unde se face traversarea cu feribotul către Thassos. Informează-te din timp cu privire la programul feribotului către Thassos, pentru a te asigura că ajungi în timp util la destinație.
Având în vedere că distanța dintre Svilengrad și Keramoti poate fi parcursă în aproximativ 5 ore, este bine de știut că după traversarea feribotului către Thassos, poți găsi numeroase taverne și restaurante pe insulă. De exemplu, în Limenas, portul principal al insulei, poți savura fructe de mare proaspete și mâncăruri tradiționale grecești.
👉Descoperă și alte obiective turistice din Grecia pe care le poți explora pentru o experiență grecească autentică!
București – Ruse – Sofia – Kulata – Keramoti – Thassos
Această rută are o lungime de 775 km și se parcurge în aproximativ 12 ore, însă și în acest caz există câteva obiective turistice interesante pe care merită să le vizitezi. Iată propunerile noastre.
Orașe și obiective turistice pe care merită să le vizitezi pe traseu
Indiferent că ești pasionat de istorie sau doar îți place să descoperi lucruri noi și să admiri arhitecturi deosebite, atunci poți să ai în vedere următoarele obiective, dacă alegi să parcurgi acest traseu cu mașina București – Thassos:
- Ruse – În acest oraș din Bulgaria poți să vizitezi Monumentul Libertății, care a fost proiectat în secolul XX, și Palatul de Justiție. De asemenea, poți profita de vremea bună plimbându-te prin centrul orașului, care oferă restaurante și terase potrivite pentru o scurtă pauză.
- Sofia – Și o oprire în Sofia poate fi potrivită pentru luat masa și o scurtă pauză pentru că, ulterior, în apropiere de Kulata se află granița. Aici poți vizita Catedrala Alexander Nevski – emblema orașului și unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sofia. Un aspect foarte interesant aici este cu siguranță cupola, înaltă de peste 50 de metri. Un alt obiectiv care merită vizitat în Sofia este Galeria Națională de Artă, care conține o colecție impresionantă de 12.000 de lucrări.
Dacă preferi doar să te bucuri de aerul curat de munte și nu îți dorești să vizitezi obiectivele turistice, atunci te poți relaxa plimbându-te pe încântătorul bulevard Vitosha. Priveliștea înspre muntele Vitosha cu siguranță te va fermeca și te va încărca cu energie pozitivă.
La aproximativ 2 ore distanță de Sofia se află Kulata, punctul de graniță cu Grecia. După ce treci de acest punct, mai urmează o distanță de aproximativ 3 ore până în Keramoti, de unde poți să iei feribotul către Thassos.
👉Descoperă și alte trasee cu masina pe care să le explorezi în următoarea ta vacanță în Europa!
Cu mașina spre Grecia: la ce costuri să te aștepți
Așa cum ai observat, în drumul spre Thassos cu mașina treci prin câteva orașe importante, motiv pentru care este important să știi că va trebui să plătești câteva taxe pentru a evita posibile sancțiuni și amenzi. Iată care sunt costurile estimative:
- În Bulgaria, la Ruse, va trebui să plătești o vinietă care costă aproximativ 45 de lei pentru o săptămână.
- Tot la Ruse, va trebui să plătești o taxă de pod de aproximativ 10 lei.
- În Grecia, va trebui să plătești o taxă de autostradă de aproximativ 10 lei.
- În Keramoti, trebuie să plătești feribotul: aproximativ 20 de lei pentru un adult, 10 lei pentru un copil și 100 de lei pentru autoturism.
Cost cu combustibil – unde poți să alimentezi pe drum
Pe lângă taxele de mai sus, nu uita să iei în considerare și costurile cu combustibilul. Aici nu putem să oferim o estimare, deoarece acesta poate varia foarte mult, în funcție de tipul de combustibil de care ai nevoie și modelul mașinii.
Indiferent de opțiunea pe care o alegi, trebuie să știi că pe traseu există stații de alimentare la intervale regulate, atât pe autostradă, cât și în orașe. Chiar și așa, este întotdeauna bine să te asiguri că ai suficient combustibil pentru a parcurge distanțele dintre stațiile de alimentare și pentru a traversa granițele.
Tips & Tricks: cum să călătorești cu costuri cât mai mici
Pe lângă costurile cu cazarea, care pot fi mai mici dacă faci rezervări din timp, atunci când călătorești cu mașina, mai trebuie să suporți și cheltuieli destul de mari și cu combustibilul. De aceea, pentru a economisi cât mai mult, poți să apelezi la câteva trucuri care chiar funcționează. Iată câteva.
De exemplu, o idee bună ar fi ca tu și familia ta să călătoriți împreună cu o altă familie apropiată și să închiriați o mașină spațioasă. Iată ce beneficii veți avea:
- Împărțiți costurile cu combustibilul și taxele de drum;
- Aveți mai mult spațiu, ceea ce vă permite să vă bucurați de confort sporit și să luați mai multe bagaje cu voi în vacanță;
- Dacă sunteți 2 sau mai mulți șoferi, puteți evita cheltuielile suplimentarea cu cazarea pe drum și puteți parcurge traseul dintr-o bucată.
👉Dacă ai cel puțin 21 de ani, alege să închiriezi un van potrivit pentru 2 familii de la Enterprise. Te bucuri de un plus de confort pe toată durata călătoriei, în timp ce economisești!
Un alt lucru pe care îl poți face înainte de a pleca este să cercetezi prețurile la combustibil și să identifici stațiile de alimentare cu prețuri mai competitive pe traseu. Evită alimentarea în zone turistice, deoarece prețurile pot fi mai ridicate.
De asemenea, adoptă un stil de conducere eficient și menține o viteză constantă, deoarece aceste aspecte pot contribui la un consum mai mic de combustibil, deci cheltuieli mai mici.
În ceea ce privește cazarea, iată 3 stațiuni din Thassos unde poți să găsești oferte accesibile:
- Limenas (Thassos Town) – este capitala insulei și oferă o varietate de opțiuni de cazare. În zonele mai îndepărtate de coastă, poți găsi pensiuni, vile și hoteluri mai accesibile decât în stațiunile de pe plajă și astfel poți profita de diverse plimbări cu mașina în Thassos.
- Limenaria – este situată în partea de sud-vest a insulei și oferă o gamă variată de opțiuni de cazare, pentru toate bugetele. Aici, poți găsi atât hoteluri mai mari, cât și pensiuni sau apartamente de închiriat cu prețuri mai accesibile.
- Potos – este o stațiune la sud-vestul insulei, cunoscută pentru plajele sale frumoase. Există numeroase opțiuni de cazare aici, inclusiv hoteluri și pensiuni la prețuri rezonabile, mai ales dacă rezervi în avans sau în perioadele mai puțin aglomerate.
Dacă te întrebi câți kilometri are insula Thassos, ei bine, aceasta are o suprafaţă de aproape 400 de kilometri pătrați, astfel că, pentru a descoperi cât mai multe atracții pe parcursul vacanței, asigură-te că ai la îndemână mereu o hartă Thassos online sau chiar fizică.
Așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, călătoria București – Thassos cu mașina poate fi o adevărată aventură de care te poți bucura alături de cei dragi. Profită de toate informațiile din acest articol și descoperă fiecare oraș al călătoriei tale, în timp ce te încadrezi în bugetul disponibil.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock.