Sfaturi de calatorie  »  Top 30+ trasee montane în România și cum să te pregătești pentru o vacanță de neuitat

Top 30+ trasee montane în România și cum să te pregătești pentru o vacanță de neuitat

Top 30+ trasee montane în România și cum să te pregătești pentru o vacanță de neuitat

Îți dorești să te bucuri de o vacanță activă în munții României? O drumeție montană poate fi o alegere ideală pentru a-ți reîncărca bateriile, a te umple de energie și relaxa după o perioadă aglomerată la job.

Iată o listă de trasee montane în România pe care le poți explora, precum și câteva recomandări practice pentru o vacanță reușită.

Scurtă introducere despre zonele montane din țară

Indiferent dacă pleci la drum alături de familie, în cuplu, în compania prietenilor sau singur, că ești începător sau ai experiență montană, sigur vei găsi trasee turistice din România care să se potrivească nevoilor tale de mișcare și să-ți încânte privirile. De regulă, zonele montane din România se împart în funcție de grupele de munți.

Care sunt zonele montane din România?

Iată care sunt cele mai frumoase trasee turistice din România, cu acces auto ușor la baza traseului:

  • Bucegi – Leaota – pleci cu mașina din București, până la Sinaia, Bușteni sau Azuga, unde începe traseul;
  • Ceahlău – pleci cu mașina din București, până la punctul Y, de unde începe traseul;
  • Făgăraș – Iezer – Păpușa – pleci cu mașina din București, până la Izvorul Muntelui, Bicaz sau Piatra Neamț, de unde începe traseul;
  • Măcin – pleci cu mașina din București, până în comuna Măcin sau Greci, de unde începe traseul;
  • Retezat – pleci cu mașina din București, până la Cârnic sau Nucșoara, de unde începe traseul;
  • Rodnei – pleci cu mașina din București, până la comuna Romuli, de unde începe traseul;
  • Metaliferi – pleci cu mașina din București, până la Peștera lui Avram Iancu (aproape de localitatea Badai), de unde începe traseul;
  • Buzăului – pleci cu mașina din București, până la comuna Crasna, de unde începe traseul.

Top trasee montane din România, în funcție de dificultate

Este foarte important să ții cont de dificultatea unui traseu atunci când îți planifici o drumeție. Iată o clasificare a traseelor montane din România, în funcție de dificultate:

  • Trasee montane dificultate ușoară
  1. Sinaia – Poiana Stânii
  2. Satul Ghețar – Peștera Scărișoara
  3. Culmea Pricopanului
  • Trasee montane dificultate medie
  1. Bușteni – Cabana Diham
  2. Azuga – Șaua Baiului
  3. La Șipote – Valea Glăjăriei
  • Trasee montane dificultate grea
  1. Bădeni – Vârful Leaota
  2. Pasul Rotunda – Pasul Șetref
  3. Arefu – Culmea Podeanu

Se spune că cel mai dificil traseu montan din România este traversarea Munților Făgăraș de la est la vest. Pe lista celor mai grele trasee montane din România se mai află și Vârful Șerbota – Șaua Cleopatrei (traseu foarte accidentat, cu creste zimțate), Creasta Pietrei Craiului, traseul Vârful Vânturarița Mare – Curmătura Oale, La Trei Pași de Moarte (între Fereastra Zmeilor și Vârful Arpașu), Vârful Moldoveanu (2.544 m), Vârful Negoiu (2.535 m), Vârful Viștea Mare (2.527 m), Vârful Parângul Mare (2.519 m), Vârful Lespezi (2.517 m).

Cele mai frumoase trasee montane din România

Între cer și pământ, acolo unde aerul este mai curat, iar liniștea profundă, se întind cele mai frumoase trasee montane din România. Aceste trasee frumoase, care oferă priveliști deosebite, reprezintă o invitație la conectarea cu sine și cu lumea înconjurătoare. Iată care sunt cele mai frumoase trasee montane din România:

  • Traseele din Bucegi până la Cascada Urlătoarea – traseele încântă prin peisajele spectaculoase asupra munților, stâncile impresionante, văile adânci și pădurile dese. Cascada Urlătoarea conferă o atmosferă magică locului și creează o experiență unică;
  • Traseele din zona Bihorului până la peșteri (mai ales Peștera Urșilor) – pe traseu vei fi încântat de biodiversitatea bogată, precum și de peșteri. Acestea din urmă pot fi ocazii pentru a te bucura de ce a lăsat natura, cât și pentru a explora adâncurile;
  • Trasee montane în Transilvania (Vârful Grohotiș, Suhardul Mic, Tarnița, Iezer etc.) – încântă prin diversitate. Vei trece prin păduri de foioase și conifere, pajiști alpine și creste stâncoase. Pe parcursul traseelor, poți descoperi satele săsești autentice, casele vechi din lemn și bisericile fortificate;
  • Traseele de pe lângă Brașov – Muntele Tâmpa oferă o imagine de ansamblu la 360 de grade asupra orașului, iar Piatra Craiului surprinde prin crestele ascuțite, pereții verticali și peisajele sălbatice.

Top trasee montane aproape de București

Vrei să mergi în drumeție, dar nu ai foarte mult timp la dispoziție. Poți încerca unul dintre traseele montane aproape de București. Iată câteva dintre ele:

  • Sinaia – stâncile Franz Joseph – oferă priveliști deosebite asupra Munților Bucegi și te poartă printr-o pădure de conifere. Stâncile Franz Joseph reprezintă o formațiune geologică unică. În plus, traseul este ușor accesibil, astfel că poate fi realizat și de familii;
  • Azuga – Creasta Baiului – traseul oferă imagini spectaculoase asupra văilor, a satelor din depărtare și a crestelor învecinate. Zonele stâncoase alternează cu pajiștile alpine și pădurile de conifere. De asemenea, traseul combină secțiuni lejere cu zone cu denivelări, pentru o experiență completă;
  • Zănoaga – Lacul Scropoasa – este bine marcat și ușor de urmat, chiar și de începători. Pădurile, pajiștile și Lacul Scropoasa reprezintă motive în plus pentru a veni. În apropiere de lac poți vizita Cascada 7 Izvoare, un alt punct de atracție din zonă.

Top 30+ trasee montane în România, de care să te bucuri indiferent de vârstă

Carpații dezvăluie o multitudine de peisaje montane care îți taie respirația și te invită să explorezi drumuri forestiere, poteci și vârfuri semețe. În acest top trasee turistice în România, vom porni într-o călătorie prin cele mai spectaculoase trasee montane din țară, descoperind comori și creând amintiri de neuitat. Iată câteva trasee montane ușoare, trasee montane medii și trasee montane grele, grupate în funcție de munții din care fac parte.

Drumeții montane în Munții Bucegi

Munții Bucegi se află în estul Carpaților Meridionali și includ peste 100 de trasee montane.  Acestea au dificultăți diferite. Astfel, avem trasee montane pentru începători, pentru persoane cu o condiție fizică bună și trasee dificile pentru persoanele experimentate. În funcție de acest lucru, există atât trasee de o zi la munte (așa cum sunt traseele montane de pe Valea Prahovei), cât și trasee de mai multe zile, care pot necesita campare. Vezi mai jos câteva trasee montane în Munții Bucegi.

1. Bușteni – Cascada Urlătoarea

  • Nivel dificultate: ușor
  • Distanță: 3,59 km
  • Timp necesar parcurgerii: 1h 30 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Buşteni – Cascada Urlătoarea
  • Opțiuni de cazare: hotel/pensiune/cabană în Bușteni

Această drumeție face parte din lista de trasee ușoare Bucegi. Drumul te poartă destul de lin între stațiunea Bușteni și cascadă. Traseul începe la capătul străzii Telecabinei, de unde pleacă traseele spre Jepii Mari și Mici.

Poți ajunge la stația de telecabină cu mașina și să o lași în parcarea din apropiere. Traseul se continuă pe drumul pietruit, de-a lungul râului și urmând marcajele turistice (punctul roșu, triunghiul albastru și crucea albastră). Poteca este lată și nu implică dificultăți.

Totuși, se trec niște podețe de lemn ușor alunecoase, motiv pentru care trebuie să ai grijă, mai ales în zilele ploioase, când se formează și noroiul. Sunt recomandate încălțări cu aderență bună, precum și o hartă trasee Bucegi, deoarece sunt mai multe drumuri în zonă și te poți rătăci ușor.

La baza traseului se ajunge ușor cu mașina, dacă mergi din București pe autostrada A3, pe direcția București – Ploiești – Breaza – Sinaia – Bușteni.

👉 Pentru un plus de confort, inchiriaza o masina de la Enterprise România. Iar pentru mai multe informații utile și idei de călătorii, urmărește-ne pe rețelele sociale și dă-ne TAG la pozele din drumețiile tale cu mașina.

2. Predeal – Azuga

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 9,5 km
  • Timp necesar parcurgerii: 6h
  • De unde până unde se întinde traseul: Predeal – Pârtia Clăbucet – Cabana Gârbova – sub Clăbucetul Taurului – Azuga
  • Opțiuni de cazare: pensiuni, hoteluri, cabane în Azuga

Un traseu montan între Predeal și Azuga poate fi o experiență deosebită, indiferent de sezon. În stațiunea Predeal se merge pe partea stângă a pârtiei. Urcă poteca până la stația de telescaun, apoi intră pe partea dreaptă în pădure.

Poteca te poartă ușor-ușor până la Cabana Gârbova, apoi pe sub Clăbucetul Taurului, prin pădure. Se coboară la dreapta pe zona vestică a Clăbucetului Taurului, până ajungi la o poiană lungă. De aici, poți face stânga și ajunge rapid în orașul Azuga. Din poiană, traseul coboară în Valea Prahovei.

Poți ajunge ușor în stațiunea Predeal și la baza traseului urmând din București A3, apoi DN1, București – Ploiești – Comarnic – Sinaia – Bușteni – Predeal.

3. Circuitul Gura Diham

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 17,09 km
  • Timp necesar parcurgerii: 6 h 15 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Mălăiești – Cabana Diham – Cabana Gura Diham
  • Opțiuni de cazare: pensiuni, hoteluri, cabane în Bușteni

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din România este Circuitul Diham, din stațiunea Bușteni. Poți ajunge la Cabana Diham cu mașina, drumul este asfaltat și ușor de circulat. Cabana se află la aproximativ 5 km de Bușteni.

De la Gura Diham, urmează banda roșie până la Poiana Pichetul Roșu. De aici, vei urma triunghiul roșu până la Cabana Mălăiești, iar de aici, pe banda albastră, până la indicatorul turistic. Aici se va schimba în cruce albastră până ajungi Cabana Diham. Poți face un popas, apoi urmează marcajul cu punct roșu, iar apoi triunghiul galben până la Stâna Șaua Baiului. De aici, drumul te poartă la Cabana Gura Diham.

Poți ajunge ușor la baza traseului cu mașina pe A3, apoi pe DN1, cu plecarea din București, pe direcția București – Ploiești – Comarnic – Sinaia – Bușteni – Cabana Gura Diham.

4. Bușteni – Mălăiești

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 12,24 km
  • Timp necesar parcurgerii: 5h
  • De unde până unde se întinde traseul: Buşteni – Căminul Alpin – Poiana Coştilei – Poiana Pichetul Roşu – La Prepeleac – Cabana Mălăieşti
  • Opțiuni de cazare: pensiuni, hoteluri sau cabane în Bușteni

Drumul până Mălăiești nu se mai clasifică pentru topul de trasee ușoare Bușteni. De aceea, trebuie să știi din timp că ai nevoie de o condiție fizică foarte bună și echipament potrivit condițiilor meteo.

Traseul pornește din stațiunea Bușteni, pe strada Morarului, până la Căminul Alpin. Continuăm pe potecă, pe Plaiul Munticelu, iar apoi Valea Gălbenelelor și Poiana Coştilei. Mergi prin pădure pe curba de nivel cu urcări ușoare și ajungi în Poiana Pichetul Roșu. Traseul se continuă cu Poiana Bucșoiului și pintenul cu iarbă, sub flancul estic al Vârfului Bușcoiu. Drumul se continuă cu podețe din lemn și lanțuri pe Șaua Mălăiești (1.780 m). După ce treci de o treaptă stâncoasă, ajungi la Cabana Mălăiești.

Poți ajunge în stațiunea Bușteni destul de ușor cu mașina, urmând autostrada A3, cu plecare din București, după care Ploiești – Comarnic – Sinaia – Bușteni.

👉Dacă mergi în vacanță cu familia, poți trece și pe la unul dintre parcurile de aventură din Țară. Vezi un top 5 parcuri de aventura in Romania, perfect pentru cei mari și cei mici.

5. Bran – Vf Omu

  • Nivel dificultate: mediu/dificil
  • Distanță: 13,12 km
  • Timp necesar parcurgerii: 7 h 30 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Bran – Poiana Ciubotei – Vârful Scara – Cabana Omu
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în Bran

Traseul Bran – Vârful Omu este unul dintre cele mai populare drumuri montane din România și te duce la unul dintre cele mai înalte piscuri 2.505 m (Vf. Omu). Este un traseu cu un nivel de dificultate mediu spre dificil și necesită o condiție fizică excelentă, precum și cunoștințe despre munte sau un ghid montan.

Se pleacă din stațiunea Bran și se trece prin satul Poarta, apoi prin Valea Ciubotea și baza de Salvamont. Urmează o potecă lungă și înclinată și o căldare glaciară. Se urcă pe muchia Ciubotea și se trece peste trepte stâncoase sub Vârful Scara. Cobori versantul vestic al Muntelui Scara, până la Șaua Hornurilor. Continuă urcușul încă 45 de minute, până la Cabana Omu, situată la altitudinea de 2.505 m. Traseul este inaccesibil iarna.

Dacă pleci din București cu mașina, vei ajunge în aproximativ 3 ore, pe A3, apoi pe DN1, pe ruta București – Ploiești – Comarnic – Sinaia – Bușteni – Azuga – Râșnov – Bran.

Trasee montane în Sinaia

Ai doar 1-2 zile pentru drumeții pe munte? Poți încerca unul dintre traseele ușoare din Sinaia. Află mai multe mai jos.

6. Sinaia – Poiana Stânii

  • Nivel dificultate: ușor
  • Distanță: 5,04 km
  • Timp necesar parcurgerii: 2 h 15 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Sinaia – Parcul Dimitrie Ghica – Mănăstirea Sinaia – Furnica – Cabana Schiorilor – Stâna Regală
  • Opțiuni de cazare: hotel, pensiuni sau cabane în Sinaia

Un alt traseu montan de nivel ușor este Sinaia – Poiana Stânii. Poți completa traseul cu peisaje frumoase cu o experiență de canyoning (alpinism și explorare speologică) în Dâmbovicioara. Traseul pornește de la intrarea în parcul Dimitrie Ghica și se continuă pe lângă Mănăstirea Sinaia, unde devine vizibil și marcajul cu bandă albastră. Vei urma acest marcaj până la Stâna Regală (ruta Furnica – Cabana Schiorilor).

După încă 10 minute pe poteca pietruită (Poteca Regală) ajungi la Poiana Stânii. Pe drum apar ramificații, însă este indicat să urmezi marcajul, mai ales dacă urmezi traseul montan pentru prima oară. Poate fi parcurs tot timpul anului, însă pot exista dificultăți iarna.

Dacă alegi să mergi cu mașina până la intrarea pe Poteca Regală, vei scuti aproximativ jumătate din drum. Se ajunge ușor la intrarea pe traseu pe A3, apoi pe DN1, București – Ploiești – Breaza – Sinaia.

7. Sinaia – Cabana Padina

  • Nivel dificultate: mediu/dificil
  • Distanță: 14,14 km
  • Timp necesar parcurgerii: 6-7 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Sinaia – Hotel Cota 1400 – Şaua Vârfului cu Dor – Valea Izvorul Dorului – Şaua Lăptici – Cabana Padina
  • Opțiuni de cazare: hotel, pensiuni sau cabane în Sinaia

Traseul pornește de la Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia. După ce ajungi la sensul giratoriu de la Pelișor, vei urca printre case, pentru a scurta din serpentine, pe urmă până la Cabana Valea cu Brazi (la 1.500 m altitudine). Dacă vii iarna, urmează poteca cu serpentine. Drumul continuă până la cabana Vârful cu Dor și Șaua Vârful cu Dor. Poteca începe să coboare pe pârtia Valea Soarelui, apoi ajungi la Șaua Lăptici, traversezi drumul auto cu acces la hotel, apoi treci printr-o poiană largă, iar urcând puțin, spre dreapta, dai de Cabana Padina.

Poți ajunge la Sinaia cu mașina de pe A3, apoi pe DN1, pe direcția București – Ploiești – Breaza – Sinaia.

Trasee montane în Munții Făgăraș

Munții Făgăraș sunt căutați de persoanele care își doresc vacanțe pline de aventuri și trasee pe munte pline de adrenalină. Relieful glaciar, altitudinile mari și provocările de pe traseu atrag mulți turiști. Vezi mai jos câteva dintre cele mai frumoase peisaje montane din România și din Munții Făgăraș.

8. Sebeșu de Sus – Cabana Suru

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 8,5 km
  • Timp necesar parcurgerii: 4 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Sebeşu de Sus – Valea Moaşei – Cabana Suru
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în localitățile Cabana Suru, Joseni sau Porumbacu de Sus

Traseul pornește din localitatea Sebeșu de Sus și se merge pe un drum forestier pe Valea Moașei (un pod indică această vale). Drumul merge lin timp de 1,5 ore, apoi ajungi la o potecă și vei merge prin pădure. La început, vei merge pe versantul vestic, apoi pe cel estic. De-a lungul văii, vei întâlni mai multe cascade. În continuare, urcarea se face abrupt, pe serpentine, până la o poiană largă și o stână. O iei spre est și intri din nou în pădure. Vei urca pieptiș spre sud-est, după care ajungi în spatele Cabanei Suru.

Pentru a ajunge la Sebeșu de Sus, va trebui să mergi cu mașina pe A3, apoi pe E68, pe direcția București – Ploiești – Comarnic – Sinaia – Bușteni – Azuga – Râșnov – Făgăraș – Avrig – Sebeșu de Sus. Odată ajuns în localitate, urmează marcajele pentru a intra pe traseu.

9. Avrig – Cabana Barcaciu

  • Nivel dificultate: dificil
  • Distanță: 25,01 km
  • Timp necesar parcurgerii: 7-10 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Avrig – Valea Avrigului – Cabana Poiana Neamţului – Cabana Bârcaciu – Muntele Bârcaciu – creasta principală
  • Opțiuni de cazare: cabană localitatea Avrig, pensiune

Traseul care leagă orașul Avrig de Cabana Barcaciu este unul de dificultate sporită, motiv pentru care este recomandat doar persoanelor cu o condiție fizică excelentă și cu antrenament pe munte; acesta este unul dintre cele mai dificile trasee montane din România. Dacă ești pasionat de mountain biking, acest traseu se pretează și pentru cicloturism. La capătul drumului, vei avea o imagine deosebită asupra vârfurilor Ciortea și Scara.

Pentru a ajunge în Avrig cu mașina, trebuie să urmezi A3, apoi DN73A și DJ105F, pe ruta București – Ploiești – Comarnic – Sinaia – Bușteni – Azuga – Râșnov – Făgăraș – Avrig.

10. Lacul Bâlea – Șaua Capra

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 0,7 km
  • Timp necesar parcurgerii: 1 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Lacul Bâlea – Şaua Capra
  • Opțiuni de cazare: cabane sau pensiuni în Curtea de Argeș, comunele Cumpăna, Valea Danului, Arefu etc.

Dacă vrei să ai o priveliște deosebită asupra drumului Transfăgărășan, urmează traseul Lacul Bâlea – Șaua Capra. Deși durează doar o oră, urcarea abruptă indică faptul că traseul nu este pentru începători. De la capătul de nord-est al calului lângă cabană, mergi spre nord (stânga) față de pragul stâncos și în sus, pe potecă și serpentine, până ajungi la Șaua Caprei. Dacă mai ai energie, poți coborî în căldarea de sub șa, pentru a vedea Lacul Capra și Lacul Căprița.

Poți ajunge ușor la Transfăgărășan cu mașina pe E81, apoi DN7C, respectiv București – Ciorogârla – Pitești – Curtea de Argeș – Corbeni – Bâlea Lac.

11. Piscul Negru –  Vârful Negoiu

  • Nivel dificultate: mediu/dificil
  • Distanță: 14,28 km
  • Timp necesar parcurgerii:  11-12h
  • De unde până unde se întinde traseul: Complexul Turistic Piscul Negru – Lacul Călţun – Vf. Negoiu – Vf. Lespezi – Piscul Negru
  • Opțiuni de cazare: pensiuni, cabane, hoteluri Transfăgărășan

Tot în apropiere de Transfăgărășan se află un alt traseu spectaculos, care leagă Piscul Negru și Vârful Negoiu. Deoarece pantele sunt abrupte și se ajunge până la o înălțime de peste 2.500 metri, traseul este considerat unul de nivel mediu spre dificil. Se merge pe drumuri forestiere, prin poienițe și praguri glaciare.

Pentru a ajunge la Transfăgărășan din București, urmează E81, apoi DN7C, pe direcția București – Ciorogârla – Pitești – Curtea de Argeș – Corbeni – Piscul Negru.

12. Breaza – Vf. Urlea

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 7,48 km
  • Timp necesar parcurgerii: 4h
  • De unde până unde se întinde traseul: Breaza – Valea Pojorta – fosta Cabană Urlea
  • Opțiuni de cazare: hotel, cabane, pensiuni în Breaza

Traseul Breaza – Vf. Urlea este celebru, mai ales pentru animalele care pot fi observate în habitatul natural. Traseul de dificultate medie pornește din localitatea Breaza pe poteci, serpentine și văi cu multă vegetație. Este periculos iarna, deoarece există risc de avalanșă.

Poți ajunge din București cu mașina pe A3, București – Ploiești – Breaza.

👉Poți beneficia de o reducere de 25 € la următoarea închiriere auto dacă te abonezi la newsletter-ul Enterprise România.

Trasee montane în Munții Retezat

Munții Retezat fac parte din grupa muntoasă Retezat-Godeanu, cu cel mai înalt vârf, Peleaga, 2.509 metri. Mulți fac drumeții România pe traseele montane din Munții Retezat, mai ales pentru cele 50 de lacuri glaciare. Iată câteva dintre cele mai frumoase trasee montane din Munții Retezat.

13. Poiana Pelegii – Lacul Bucura

  • Nivel dificultate: ușor/mediu
  • Distanță: 3 km
  • Timp necesar parcurgerii: 3 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Poiana Pelegii (Gura Bucurei) – Lacul Bucura
  • Opțiuni de cazare: camping în Poiana Pelegii sau pensiuni în Hațeg

După plata taxei de intrarea în Poiana Pelegii și parcarea mașinii, traseul poate începe. Vei fi purtat pe un drum forestier prin Parcul Național Retezat, unde poți vedea atât cele mai înalte piscurile ale Munților Retezat, cât și Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România, aflat la o altitudine de 2.040 m. Se merge pe un traseu cu bandă albastră sau cruce roșie (este traseu comun).

Poți ajunge în Poiana Pelegii destul de ușor cu mașina. Poți pleca din București pe E81, după care intri pe DN7A, iar la sensul giratoriu iei prima ieșire spre DN66, după care pe DJ685, pe drumul București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Brezoi – Petroșani – Poiana Pelegii.

14. Cârnic – Cabana Gențiana

  • Nivel dificultate: ușor
  • Distanță: 1,9 km
  • Timp necesar parcurgerii: 1 h 30 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Drumul de la Cârnic spre Pietrele (DJ667A) – Cabana Genţiana
  • Opțiuni de cazare: cabane, pensiuni în satul Nucșoara

Traseul este unul ușor, ca o plimbare pe munte, cu plecare din localitatea Carnic (Hunedoara). Este o alternativă bună dacă vrei să ajungi la Cabana Gențiana, fără a mai trece pe la Cabana Pietrele.

După plecarea din Cârnic, drumul spre Cabana Pietrele face o curbă spre dreapta (poartă numele de Curba Soacrei), iar de aici începe marcajul spre Cabana Gențiana. Urcușul începe ușor, iar traseul merge paralel cu Valea Pietrelor (pe partea stângă). După 1,2 km se ajunge la o potecă lată, iar încă 800 de metri de mers te aduc la Cabana Gențiana. Acesta este unul dintre traseele montane de iarnă; cu alte cuvinte, este practicabil când este zăpadă, cu condiția să fii echipat corespunzător.

Poți ajunge ușor cu mașina la baza traseului. Urmează DN81, apoi DN7A, cu plecare din București, pe ruta București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Brezoi – Petroșani – Cârnic.

15. Cabana Pietrele – Vârful Mare

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 7,1 km
  • Timp necesar parcurgerii: 4h 30 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Cabana Pietrele – Lacul Galeş – Şaua Vârful Mare – Vârful Mare
  • Opțiuni de cazare: cabane, pensiuni în satele Nucșoara, Râușor sau Sălașu de Sus

Dacă mergi cu mașina, o poți lăsa în parcarea de lângă Cabana Pietrele. Traseul merge prin pădure, apoi coboară ușor și trece prin pădurea de molid. După ce treci de mai multe poienițe, urcarea te duce la Lacul Galeș. Aici poți face un mic popas, după care poți să continui urcarea spre creasta principală. În sezonul cald, se poate merge tot traseul, însă iarna este periculos segmentul Lacul Galeș – Vârful Mare.

Drumul din București este unul lung și întortocheat, însă merită. Vei merge mai întâi pe E81, apoi pe DN7, DN7A, DN66 și DJ667A, respectiv traseul București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Brezoi – Petroșani – Cabana Pietrele.

16. Cabana Gențiana – Valea Rea

  • Nivel dificultate: ușor
  • Distanță: 1,1 km
  • Timp necesar parcurgerii: 30-40 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Cabana Genţiana – Valea Rea
  • Opțiuni de cazare: pensiune, cabană în localitatea Straja

Traseul Cabana Gențiana – Valea Rea este preferat mai ales de turiștii care se cazează în apropiere de cabană. La aproximativ 250 m de Cabana Gențiana pornește traseul cu o potecă marcată. Vei merge spre dreapta, prin Valea Pietrele și prin pădure; drumul se încheie la Valea Rea, unde se află și un stâlp indicator cu săgeți. Este accesibil chiar și iarna.

Drumul de la București la Cabana Gențiana este și el destul de ușor. Mai întâi intri cu mașina pe DN81, apoi pe DN7A, pe direcția București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Brezoi – Petroșani – Cabana Gențiana.

Drumeții montane în Munții Apuseni

Mulți turiști se aventurează în Munții Apuseni, în special pentru chei și cele peste 400 de peșteri, zona fiind rezervație naturală. Dacă ajungi pe aici și ești un spirit aventuros, poți încerca și Via Ferrata pe Vadu Crișului, un traseu destul de dificil, însă cu multe satisfacții. Iată câteva trasee montane din Munții Apuseni.

17. La Şipote – Şaua Baiului

  • Nivel dificultate: ușor
  • Distanță: 4,29 km
  • Timp necesar parcurgerii: 2h
  • De unde până unde se întinde traseul: La Şipote – Cabana Forban (Steaua) – Şaua Baiului
  • Opțiuni de cazare: cabană sau pensiune în localitatea Sălciua

Traseul montan dintre zona La Șipote și Șaua Baiului se află aproape de Cabana Diham și este un traseu destul de ușor, potrivit inclusiv pentru mountain biking. Drumul pornește într-un cadru pitoresc, La Șipote, unde se desparte Valea Râșnoavei de Valea Ghimbavului; în depărtare se află vârfurile Bucșoiu și Colții Morarului.

Se merge pe serpentine și drum forestier până la Șaua Baiului, un nod de trasee. De aici poți continua pe un alt traseu sau reveni.

La Șipote se află pe DN73A, la care poți ajunge cu mașina. De pe A3 mergi pe E60, apoi DN73A în dreptul Predealului, DN73 și iar DN73A, respectiv București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Căciulata – La Șipote.

18. Circuitul Cheilor Turzii

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 7,73 km
  • Timp necesar parcurgerii: 5 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Cabana Cheile Turzii – Dealul Sândului – Pârâul Hășdate – Culmea Mănăstirii – Cabana Cheile Turzii
  • Opțiuni de cazare: pensiuni, cabane, hoteluri în localitățile Săndulești, Turda sau Petreștii de Jos

Traseul pornește de la Cheile Turzii, trece prin Pădurea Vapii și urcă serpentine și poteci. De interes este grota Peștera Anton, care oferă un contrast între stâncile abrupte și Defileul Hășdate. Din vale se văd Cabana Cheile Turzii și stâncile Borza. La fel de frumoasă este și Peștera Călăștur, cu o intrare inspirată de stilul gotic. Cheile Turzii au statutul de rezervație naturală și sunt incluse pe lista UNESCO de monumente ale naturii.

Poți ajunge la baza traseului cu mașina pe DN1A, apoi DN7 și E68 (București – Sinaia – Făgăraș – Mediaș – Ocna Mureș – Cabana Cheile Turzii).

19. Rimetea – Lunca Arieșului

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 13,48 km
  • Timp necesar parcurgerii: 6 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Rimetea – Vf. Ugerului – Lunca Arieșului
  • Opțiuni de cazare: pensiune în localitatea Rimetea

Traseul pornește din localitatea Rimetea, prin fânețe și pâlcuri verzi de copaci. Urcușul se deschide într-o poiană largă, apoi treci printr-o pădure de fag. Până aici marcajele sunt clare și ușor de urmat, însă de acum marcajul urmărește potecile, iar drumurile sunt mai puțin umblate. După ce începi coborârea, vei da peste un zid de piatră, unde vei găsi și un izvor. Continuând coborârea ajungi în localitatea Lunca Arieșului.

Drumul până la baza traseului pornește de pe A3, după care E68 și E81, pe traseul București – Ploiești – Bușteni – Făgăraș – Sibiu – Aiud – Rimetea.

20. Complex turistic Padiş – Cabana Cetăţile Ponorului

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 4,82 km
  • Timp necesar parcurgerii: 2 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Complex turistic Padiş – Peştera Căput – Cabana Cetăţile Ponorului
  • Opțiuni de cazare: cabane, pensiuni în Padiș

Traseul pornește de la Complexul Turistic Padiș, trece prin Poiana Rotundă, apoi coboară până la Poiana Ponor. Treci printr-o pădure de molid, apoi pe un drum forestier, de unde ajungi ușor la Cabana Cetățile Ponorului. Nu este recomandat iarna, când există risc de avalanșă.

Ajungi ușor la Complexul turistic Padiș. Din București mergi pe A3, apoi DJ108C și DJ763, pe traseul București – Sinaia – Bușteni – Rupea – Turda – Gilău – Padiș.

21. Gârda de Sus – Peştera Gheţarul Scărişoara

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 5,71 km
  • Timp necesar parcurgerii: 3 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Comuna Gârda de Sus – Cheile Ordâncușei – Peştera Gheţarul Scărişoara
  • Opțiuni de cazare: pensiuni sau cabane în comuna Gârda de Sus

Drumul pornește din centrul comunei Gârda de Sus, pe un drum asfaltat, și ajunge până la Cheile Ordâncușei. Traseul se continuă până în satul Ghețar, apoi urmează Muzeul de Etnografie Scărișoara. După 30 de minute pe un drum pietruit, ajungi la Peștera Ghețarul Scărișoara.

Ajungi ușor la comuna Gârda de Sus urmând traseul A3, DN1, DN73A, A1, DN74, DN74A, apoi iar DN74, pe direcția București – Ploiești – Bușteni – Făgăraș – Avrig – Sebeș – Abrud – Gârda de Sus.

Trasee montane în munții Măcin

Munții Măcin, ignorați în trecut pentru altitudinea redusă, reprezintă o atracție în special pentru îmbinarea dintre istorie, culmi stâncoase și peisaje sălbatice. Iată câteva dintre cele mai interesante trasee montane din Munții Măcin.

22. Traseul Culmea Pricopanului

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 14,02 km
  • Timp necesar parcurgerii: 5 h 45 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Măcin – Regia Tutunului – Vf. Suluku Mare – Şaua Suluku – Vf. Suluku Mic – Vf. Piatra Râioasă – Vf. Caramalău – Fântâna de Leac – Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Măcin
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în localitatea Măcin

Traseul pornește din localitatea Măcin, în dreptul troiței de lemn, și vei merge aproximativ 2 km până vei găsi primul indicator, pe partea dreaptă. După ce treci de un desiș, vei vedea un indicator spre Pietrele lui Teo, un grup de formațiuni de granit. Mai apoi, continui cu pădurea de frasin și cele cele patru vârfuri (Suluku Mare, Suluku Mic, Piatra Râioasă și Caramalău). După ce treci de pădurea de salcâmi, este un loc de popas. Traseul continuă până la Fântâna de Leac, iar de aici, la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii și drumul spre punctul de pornire. Până la intrarea în Parcul Național marcajele sunt o raritate.

Poți ajunge cu mașina din București pe traseul E81, E60, DN22A apoi DN22D, pe direcția București – Dragoș Vodă – Dragalina – Însurăței – Brăila – Măcin.

23. Traseul Poveștile Măcinului

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 7,91 km
  • Timp necesar parcurgerii: 3 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Centru de Vizitare şi Informare Greci – Valea Racova – Vf. Cartalu – Valea Ditcova – Greci
  • Opțiuni de cazare: pensiuni comuna Greci

Un alt drum deosebit de pe traseele montane din România este Traseul Poveștile Măcinului. Punctul de plecare este comuna Greci, respectiv parcul Valea Racova. De aici, drumul urcă pe Dealul cu Drum până la Vârful Cartalu. Vei da atât peste pietre de granit, cât și peste vietăți, precum reptile sau mamifere mici. Pe traseu ai acces inclusiv la un punct de vedere spre Dunăre. În Rezervația Moroianu poți vedea specii rare de flori. Traseul se încheie cu formațiuni de relief stâncos vechi de 300.000 de ani, după care se revine în Greci.

În Greci poți ajunge cu mașina urmând direcțiile E81 – DN21 – DN2A – DN22A – DJ222F – DN22D, respectiv București – Dragoș Vodă – Slobozia – Hârșova – Traian – Greci.

24. Traseul tematic Dealul cu Drum

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 11,42 km
  • Timp necesar parcurgerii: 4 h 15 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Centru de Vizitare şi Informare Greci – Valea Racova – Valea Piatra Roşie – Valea Curături – Nifon
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în comuna Greci

Traseul pornește din comuna Greci pe Valea Racova. Pe drum vei întâlni panouri tematice despre istoria Dobrogei și a Măcinului, legende locale și plante specifice zonei. Drumul te poartă prin mai multe poienițe cu priveliști la Vârfurile Cartalu și Călcata. Pe traseu poți întâlni o parte din flora zonei, inclusiv stânjenel de stâncă sau păsări, precum acvila țipătoare. La Valea Curături este un loc de popas și de camping, după care ajungi în satul Nifon.

Poți ajunge în Greci cu mașina urmând direcțiile E81 – DN21 – DN2A – DN22A – DJ222F – DN22D, respectiv București – Dragoș Vodă – Slobozia – Hârșova – Traian – Greci.

25. Traseul tematic Țuțuianu

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 19,27 km
  • Timp necesar parcurgerii: 7 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Greci – Valea Morsu – Vf. Ţuţuiatu – Valea Seacă – Valea Fagilor – Punct de Informare Cetăţuia – Luncaviţa
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în localitatea Greci

Drumul pornește din centrul comunei Greci, de unde ajungi pe strada Țuțuianu, unde vei găsi panoul de informare al Parcului Național. Vei trece prin pădurea de foioase, apoi pe la Izvorul Italienilor. De aici, traseul te poartă până la Vârful Țuțuianu (cel mai înalt din Munții Măcin, de 467 metri), apoi în Valea Seacă și un loc de popas cu izvor. De pe vârful Țuțuianu poți vedea Culmea Pricopanului, Depresiunea Greci, brațele Dunării și Rezervația Priopcea – Chervant. După satul Cetățuia, vei ajunge în localitate Luncavița. Poți reduce din traseul lung folosindu-te de mașină pentru cel puțin un segment din drum.

Din București poți ajunge în localitatea Greci cu mașina urmând direcțiile E81 – DN21 – DN2A – DN22A – DJ222F – DN22D, respectiv București – Dragoș Vodă – Slobozia – Hârșova – Traian – Greci.

26. Traseul Valea Vinului

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 13,1 km
  • Timp necesar parcurgerii: 4 h 30 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Cerna – Valea Cernei – Valea Poteca Țigăncii – Vf. Vergu – Vf. Vinului – Creasta Cardonului – Hamcearca
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în localitatea Hamcearca

Traseul Valea Vinului pornește din comuna Cerna, iar prima parte a drumului este comună cu traseul Crapcea. Treci pe lângă Casa Memorială Panait Cerna, apoi peste pârâul cu același nume. După aproximativ 2 km pe drum de pământ, vei da peste un panou informativ. Mai mergi 500 de metri și găsești un loc de popas. De la marginea localității până în pădure nu vei mai da peste marcaje. Traseul se continuă spre nord-est, iar după 1,5 km vei găsi un izvor. După ce treci pe la baza Vârfului Cardonului, pe Vârful Vinului și Cardanu, ajungi în comuna Hamcearca.

Poți ajunge în Cerna din București destul de ușor pe drumul E81-DN21-DN2A-DJ222F, pe direcția Dragoș Vodă – Dragalina – Hârșova – Cerna.

Trasee montane în Carpații Orientali

Carpații Orientali oferă numeroase trasee montane interesante, pentru drumeții ușoare sau ascensiuni ceva mai solicitante. Indiferent dacă îți dorești liniște și relaxare sau să îți împingi limitele, traseele montane din Carpații Orientali au ceva de oferit fiecăruia. Iată câteva trasee deosebite în această zonă.

27. Orașul Bălan – Cabana Singuratică

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 5,20 km
  • Timp necesar parcurgerii: 3 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Oraşul Bălan – Valea Oltului – Valea Sep – Cabana Piatra Singuratică
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în localitățile Bălan sau Izvoru Mureșului

Pe lista de trasee montane din România se află și acest drum care leagă orașul Bălan de Cabana Singuratică. Se pornește la drum pe strada Pârâul Fierarilor, apoi de la punctul de afluență a pârâului Sep (Szép) vei merge pe un drum forestier. Traseul alternează, apoi, drumul forestier cu zonele de creastă și drum cu pietriș. În scurt timp, traseul montan întâlnește pârtia de schi și ajungi la Piatra Singuratică, în spatele căreia se află cabana cu același nume. Dacă îți dorești acest lucru, poți campa în fața cabanei.

Poți ajunge la baza traseului cu mașina. Se pleacă din București pe autostrada A3, apoi DN1, DN11, DN12, DJ125 spre strada Pârâul Fierarilor, pe traseul București – Ploiești – Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bălan.

28. Satul Gura Haitii – Dornișoara

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 16.35 km
  • Timp necesar parcurgerii: 8 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Gura Haitii – Vf.Pietrele Roşii – sub Vf.Tămău  – Valea Voroava – Dornişoara
  • Opțiuni de cazare: pensiuni sau cabane în Saru Dornei sau Vatra Dornei

Traseul montan pornește din satul Gura Haitii, la bifurcația dintre un drum betonat (în stânga) și unul forestier (în dreapta). Continui traseul prin dreapta, iar după circa 1 km vei da peste un panou informativ și poteca tematică 12 Apostoli. Urmează marcajele și urcă ușor, printre copaci și poienițe. După ce ajungi la Valea Dorna, o iei la dreapta și după 1 km ajungi în satul Dornișoara. Nu este accesibil iarna.

Vei ajunge la baza traseului, la Gura Haitii, dacă mergi pe E85, apoi DN2E, DN17, DJ174 și DJ174F, pe direcția București – Buzău – Focșani – Roman – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Gura Haitii.

29. Izvorul Muntelui – Cabana Dochia

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 5,71 km
  • Timp necesar parcurgerii: 3 h 30 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Cabana Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roșu – Pârâul Izvorul Alb – Stânca Dochiei – Jgheabul cu Hotaru – Cabana Dochia
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în Bicaz, Dodeni sau Mărceni

Traseul montan începe dintr-o poiană din apropierea cabanei Izvorul Muntelui, după care intri în pădure, iar alături ai pârâul cu același nume. După aproximativ 30 de minute de mers, dai peste un mic popas. Drumul urcă pe Culmea Răchitiș, prin pădure de fag și rășinoase, apoi prin pădure de molid. În zare poți vedea Vârful Toaca (1.904 m). Mai mergi 1,2 km, până ajungi la Stânca Dochiei și Piciorul Sihastrului, unde poți vedea și un mic izvor. Continuând traseul poți vedea pe alocuri și Lacul Izvorul Muntelui. Nu este recomandat iarna pe porțiunea Stânca Dochiei – Cabana Dochia.

Ajungi la baza traseului urmând drumul E85, apoi DN15, DJ155F și DC21, pe direcția București – Buzău – Focșani – Adjud – Roznov – Piatra Neamț – Bicaz – Poiana Largului – Toplița – Izvorul Muntelui.

Trasee montane în Munții Buzăului

Munții Buzăului sunt marcați de diversitate. De la zonele de granit din Șiriu, la Penteleul vulcanic, peisajele Cheilor Buzăului și traseele de dificultate variată, Munții Buzăului oferă o experiență pentru fiecare. Iată câteva trasee care merită încercate dacă ajungi în Munții Buzăului.

30. Barcani – Crucea Toader Bocârnea – intersecţia cu creasta principală (traseul BR)

  • Nivel dificultate: ușor
  • Distanță: 5,8 km
  • Timp necesar parcurgerii: 4 h
  • De unde până unde se întinde traseul: Barcani – Crucea Toader Bocârnea – intersecţia cu creasta principală (traseul BR)
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în Barcani

Acesta este un alt traseu montan de dificultate redusă. Drumeția pornește din localitatea Barcani, pe un drum perpendicular cu strada principală. La prima intersecție o iei la dreapta, iar la a doua, tot la dreapta. Urcă pe drumul de pământ ce desparte copacii de pășuni până în vârful dealului, când ajungi la un drum forestier care te poartă până la creasta Carpaților. În apropiere se află o cruce de lemn și un izvor la baza unui copac.

Poți ajunge la baza traseului urmând autostrada A3, apoi DJ100B, DN1D, DJ102C, DN10, apoi strada Lazului, pe direcția București – Drăgănești – Urlați – Plavia – Scărișoara – Valea Lupului – Zăbrătău – Barcani.

31. Măgheruş – Vârful Lisnău (Csere) – Satul Lisnău

  • Nivel dificultate: ușor
  • Distanță: 5,7 km
  • Timp necesar parcurgerii: 2 h 30 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Măgheruş – Vârful Lisnău (Csere) – Satul Lisnău
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în Măgheruș sau Toplița

Se pornește din satul Măgheruș pe drumul marcat spre localitatea Aninoasa. La a doua intersecție, se merge la stânga, până la capăt, apoi la dreapta. Continuă pe uliță, apoi urcă ușor în stânga, de-a lungul pășunii. După porțiunea prin pădure, drumul se continuă cu pășune și o altă pădure. De la altitudinea de 770 metri începe coborârea prin pădure, apoi prin poiană, până se ajunge la pășunea din satul Lisnău, unde, drumul nemarcat la vale te aduce în sat.

Poți ajunge la baza traseului pornind de pe A3 și continuând cu DN11, DJ103B, DC27 și DC26B, pe direcția București – Ploiești – Comarnic – Sinaia – Brașov – Lunca Câlnicului – Ozun – Lisnău – Măgheruș.

32. Crasna – Valea Urlătoarea – Poarta Vânturilor

  • Nivel dificultate: mediu
  • Distanță: 11,4 km
  • Timp necesar parcurgerii: 4 h 45 min
  • De unde până unde se întinde traseul: Crasna – Valea Urlătoarea – Poarta Vânturilor
  • Opțiuni de cazare: pensiuni în Crasna

Traseul montan începe în Crasna, pe drumul care traversează podul peste râul Buzău. Se continuă drumul 5 km de-a lungul văii, până ajungi la un pod de beton (pe partea stângă). Treci podul, apoi dai de un izvor și o zonă deschisă, confluență a mai multor văi. Drumul urcă și se merge pe serpentine, după care prin câteva poienițe, iar apoi prin pădure. Continuă până la un loc de popas amenajat cu un panou informativ. După încă 700 de metri, ajungi la Poarta Vânturilor.

Dacă vii din București, vei urma drumul A3, DJ100B, DN1D, DJ102C și DN10, pe direcția București – Urlați – Cislău – Nehoiu – Lunca Jariștei – Crasna.

Cum să te pregătești pentru un traseu montan?

Pregătirea pentru un traseu montan necesită o combinație între condiția fizică foarte bună, pregătirea mentală și echipamentul potrivit.

Iată câteva recomandări pentru a fi pregătit fizic pentru un traseu montan în România:

  • Începe să îți crești activitatea fizică înainte de excursia montană. Crește intensitatea la sală cu minimum 6-9 săptămâni înainte de un traseu montan;
  • Crește anduranța la efort prin alergat, înot sau ciclism;
  • Rezervă timp pentru antrenamente cu greutăți – lucrează pentru dezvoltarea musculaturii picioarelor, a pieptului și a brațelor;
  • Mergi în drumeții scurte, aproape de casă și crește dificultatea, pentru a construi anduranța;
  • Încorporează exerciții de yoga în antrenamente, pentru a îmbunătăți flexibilitatea și echilibrul.

Vezi mai jos câteva recomandări legate de pregătirea mentală pentru un traseu concediu în România muntoasă:

  • Documentează-te – învață cât mai multe despre traseul pe care vrei să-l faci, ce grad de dificultate are, unde poți parca mașina, care vor fi condițiile meteo;
  • Stabilește obiective realiste – evaluează obiectiv condiția ta fizică și alege un traseu potrivit abilităților tale și ale familiei (dacă mergi alături de copii);
  • Pregătește-te pentru situații de urgență – vei scăpa de un motiv de stres, dacă te pregătești din timp pentru o eventuală urgență. Ia la tine o trusă de prim ajutor și notează numărul de telefon de la Salvamont.

Echipamentul este foarte important pe munte. Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească, dacă te aventurezi pe traseele din România:

  • Ghete de munte/drumeție – alege încălțăminte solidă, rezistentă la apă, care să ofere o bună susținere. Poartă-le câteva zile înainte de a pleca la drum;
  • Rucsac – alege un rucsac confortabil și suficient de mare pentru a pune lucrurile necesare pentru o drumeție de 5-7 ore;
  • Haine din materiale care permit pielii să respire și rezistente la apă. Îmbracă-te în straturi și adaptează ținuta la condițiile meteo;
  • Hartă, busolă sau dispozitiv GPS – interesează-te cum se folosesc înainte de drum. În mod ideal, ar trebui să ai și o hartă a traseelor montane pe care le parcurgi;
  • Trusă de prim ajutor – pentru a putea trata rănilor superficiale;
  • Cremă de protecție solară;
  • Mâncare și apă;
  • Lampă frontală – esențială pentru situațiile neprevăzute când te-ai rătăcit sau dacă pleci în drumeție dimineața devreme.

Ce să știi despre marcajele montane?

Indiferent dacă vrei să vezi cel mai înalt vârf din România de aproape sau doar să-ți testezi condiția fizică, este indicat să fii familiar cu marcajele montane. Dacă ești pentru prima oară pe munte sau mergi prima oară pe traseul respectiv, este indicat să urmărești marcajele, pentru a ajunge în siguranță la vârf și pentru a evita zonele periculoase. Iată care sunt principalele marcaje montane și ce înseamnă fiecare:

  • Benzile roșii, galbene sau albastre – acestea sunt trasee principale sau de creastă;
  • Crucile roșii, galbene sau albastre – sunt trasee de legătură;
  • Triunghiurile roșii sau albastre – reprezintă trasee secundare sau drumuri spre un vârf de munte;
  • Cercuri roșii, galbene sau albastre încadrate în pătrat – arată un traseu de tip circuit;
  • Cercurile albastre (fără pătrat) – indică un traseu dus-întors;
  • Pătratul roșu într-un pătrat alb – delimitează o zonă de tip arie naturală protejată.

De ce să alegi Enterprise Rent-A-Car?

Închirierea unei mașini pentru a ajunge la traseul (sau traseele) montan dorit de tine poate fi o alegere excelentă, indiferent dacă propria mașină este la service, călătorești în interes de serviciu și ai câteva zile libere la munte sau pur și simplu îți dorești un autoturism pe care să te poți baza. Iată câteva motive pentru care Enterprise Rent-A-Car este un partener de încredere:

  • Fiecare client este sprijinit și apreciat. Angajații ascultă doleanțele clienților și se adaptează, pentru a asigura servicii de cea mai bună calitate;
  • În centru se află onestitatea, integritatea și respectul;
  • Enterprise Rent-A-Car sprijină consolidarea comunităților;
  • Construirea unei relații pe termen lung, prin satisfacerea nevoilor de transport și câștigarea încrederii.

Traseele montane din România reprezintă o atracție deosebită pentru orice pasionat de drumeții. De la vârfurile de peste 2.500 de metri, la traseele cu priveliști spre lacurile glaciare și Munții Măcin cu aspect cu totul inedit, fiecare pas îți oferă un spectacol natural și îți pune la încercare rezistența fizică și mentală. Echipează-te corespunzător și pregătește-te de drum. Aventura abia începe!

Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4, Shutterstock 5, Shutterstock 6, Shutterstock 7, Shutterstock 8, Shutterstock 9, Shutterstock 10, Shutterstock 11, Shutterstock 12, Shutterstock 13, Shutterstock 14, Shutterstock 15, Shutterstock 16, Shutterstock 17, Shutterstock 18, Shutterstock 19, Shutterstock 20, Shutterstock 21, Shutterstock 22, Shutterstock 23, Shutterstock 24, Shutterstock 25, Shutterstock 26, Shutterstock 27, Shutterstock 28, Shutterstock 29, Shutterstock 30, Shutterstock 31, Shutterstock 32, Shutterstock 33.

Închiriază o mașină
Rezerva-ți mașina de care ai nevoie chiar acum!
Inchirieri contactless
Fă-ți check-in-ul online înainte de a veni să-ți preiei mașina.
Complete Clean Pledge
Ne angajăm să îmbunătățim protocoalele noastre de curățare.

Mai multe articole

Aboneaza-te și primești o reducere de 25€ pentru urmatoarea rezervare!