Un pic de arheologie turistica – 5 cetati dobrogene
Daca tot ai ajuns la malul marii, ce-ai zice de niste expeditii? Pentru eventualitatea unor zile in care soarele se ascunde in nori, iti propunem sa-ti petreci timpul inedit, descoperind una dintre cele mai vechi si pline de istorie zone din Romania.
Stii probabil deja ca in Dobrogea sunt vestigii ale multor civilizatii apuse, al caror stil de viata a fost descoperit de generatii la rand de arheologi, cu ajutorul carora s-au completat manualele de istorie.
Este insa cu totul si cu totul altceva sa pasesti prin acele locuri si sa vezi cu ochii tai urme ale oamenilor care au trait acum mii de ani. Iata topul celor mai frumoase asezari antice si medievale pe care le poti vizita daca tot esti in zona.
Cetatea Histria
Usor accesibila din punct de vedere rutier, este si cea mai bine conservata din lista noastra. Are alaturi si un complex muzeal, unde sunt puse in valoare multe dintre artefactele descoperite. Cetatea, datand din secolul VII i.Hr. a fost intemeiata de greci si a avut, ca mai toate asezarile de acest fel, un rol strategic, fapt care a facut din ea o miza pentru o serie de cuceritori, dintre care cei mai grijulii au fost romanii. Are o intindere impresionanta, cuprinzand sectoare dedicate diferitelor scopuri – temple, bazilici, bai.
Este una dintre putinele cetati cu adevarat animate, cu putin noroc vei avea ocazia sa te intalnesti cu niste oameni care fac un soi de puneri in scena ale vietii de atunci, cam ca reenactment-urile pe care le-ai vazut in filmele americane, cu tot cu recuzita specifica, cu mult entuziasm si chef de vorba.
Cetatea Enisala
Fidela rolului sau de aparare, asezarea construita de genovezi in secolul XIV isi pastreaza intacte zidurile de aparare de la exterior.
Desi cu o istorie ceva mai modesta, ca doar e si mai tinerica decat precedenta recomandare, si putand sa impresioneze doar cu fortificatiile bine conservate, Enisala este o aparitie impozanta, veghiind salba de lacuri de pe varful dealului pe care pare ca il incununa.
Privelistele sunt superbe, astfel incat merita sa te chinui putin cu drumul pana acolo, destul de destupat pe alocuri.
Cetatea Capidava
Cunoscuta in ultimii ani pentru ca devenise gazda unor evenimente culturale, Capidava este o fortificatie geto-daca menita sa ajute la apararea Dunarii.
Spre deosebire de Histria si Capidava, are dezgropate doar ramasite ale zidurilor, fiind o aparitie modesta. Compenseaza insa prin locatie si peisaj, asa ca daca esti pe langa Harsova sau Cernavoda, seteaza-ti GPS-ul pentru un mic ocol.
Cetatea Adamclisi/ Tropaeum Traiani
Despre monumentul care comemoreaza razboaiele daco-romane ai invatat sigur la scoala. Intre timp au fost emise chiar mai multe ipoteze referitoare la el, pentru ca vechimea sa a fost pusa sub semnul intrebarii, existand pareri conform carora el nu infatiseaza scene specifice perioadei cuceririlor romane.
Cetatea, pe care o poti rata usor, pentru ca nu e semnalizata in niciun fel, musteste de istorie, are descoperite partial zidurile interioare si iti permite sa te plimbi nestingherit pe unde au pasit stramosii acum cateva milenii. Sta retrasa la umbra maretului monument, cel care a avut parte de mult mai multa grija si glorie.
Le poti vizita pe amandoua in maxim o jumatate de ora, iar drumul pana la ele este in stare buna.
Cetatea Vicina
Putin mai greu accesibila, insa coplesitoare ca marime – 5 hectare, „Cetatea scufundata”, asa cum este supranumita Vicina, are peste o mie de ani vechime, fiind intemeiata de bizantini.
Din ce in ce mai putin vizibila, pentru ca este supusa eroziunii permanente a apei, trebuie vizitata cat inca se mai poate. Asa ca programati cu incredere un drum in zona Ostrov, veti avea ocazia sa admirati nu doar cetatea, ci si privelisti danubiene absolut speciale.