Transforma calatoriile cu copii in unele educative
Desi suna pompos si foarte formal, calatoriile educative sunt o forma foarte distractiva de a –i ajuta pe cei mici sa acumuleze cunostinte sau sa isi fixeze mai bine informatii pe care le-au inmagazinat deja. Nu ne referim aici la excursiile cu scoala, in care clar acesta este scopul, ci la cum puteti corela propriile calatorii de familie cu scoala, mai ales in perioada vacantelor.
Pentru inceput, ar fi bine sa nu pomeniti despre intentia voastra copiilor, satui deja de lectii si bucurosi ca pentru cateva saptamani macar pot rasufla usurati. Subtilizati manualul de istorie sau geografie si vedeti ce anume din ceea ce au invatat in anul respectiv poate fi exemplificat frumos printr-o calatorie la fata locului. Totul in stransa legatura cu locatii pe care le vizati oricum, cu unitati de cazare pe placul vostru si cu locuri cu review-uri bune de luat masa in formula completa.
Planificati itinerariul astfel incat sa nu aiba exclusiv un demers didactic, pentru ca asta ar plictisi sau agasa la un moment dat. Pur si simplu strecurati printre obiectivele turistice pe care le aveati deja pe lista si unele cu iz istoric relevant pentru anul scolar terminat recent. Daca micutul vostru a invatat despre perioada Imperiului Roman, spre exemplu, ar fi bine sa ajungeti prin Dobrogea. Daca l-au fascinat razboaiele domnitorilor romani, sigur gasiti cateva puncte pe harta unde au avut loc batalii sau au fost construite cetati de aparare.
Odata ajunsi acolo, incercati sa nu va dati de gol asupra intentiei voastre pornind un discurs pedagogic sau, mai rau, punand cine stie ce intrebari. Lasati copilul sa faca legatura cu ceea ce stie, va fi sigur mandru sa va povesteasca el din proprie initiativa. Ceea ce nu avea habar sau a uitat poate fi completat citind cu atentie informatiile afisate acolo, iar o poza pentru albumul de familie il va ajuta sa isi intipareasca bine in minte atat experienta, cat si informatia asociata.
Nu faceti din vacanta un stres didactic pentru nimeni, ar trebui ca totul sa decurga cat mai firesc si mai placut pentru toata lumea implicata. Alternati destinatiile cu astfel de semnificatii cu altele total diferite, drumetii in natura, sesiuni de cumparaturi sau ore petrecute in muzee, care la randul lor sunt metode mai mult sau mai putin clasice de imbogatire culturala. Ideea e de a oferi fiecaruia ceva care sa ii fie pe plac si de a petrece timp de calitate in familie, nu?
Corelatii se pot face nu doar cu istoria si geografia, de la care am pornit aceste randuri, ci si cu alte materii de care este poate pasionat copilul tau. In cazul in care ai acasa un fan biologie, gaseste locuri cu exemplare de flora si fauna deosebite, pe care sa le explorati impreuna. Daca ai crescut un micut implicat social, mergi in locatii unde au loc evenimente dedicate si inscrieti-va cu totii ca voluntari pentru ele, se va bucura sigur ca veti face bine impreuna.
Pana la urma ceea ce conteaza mai mult si mai mult este ca toate calatoriile impreuna sa fie o sursa de bucurie si amintiri frumoase de familie.