Obiective turistice în Suceava și prin împrejurimi, pe care să le vizitezi într-un roadtrip cu mașina
- Obiective turistice în Bucovina – orașul istoric Suceava și împrejurimile sale
- Cum ajungi la Suceava
- De ce să închiriezi o mașină pentru a vizita obiectivele turistice din Moldova și Bucovina
- Obiective turistice în orașul Suceava
- Obiective turistice în împrejurimile Sucevei
- Ce activități poți face în Suceava ca turist dornic de aventură
- Scurt istoric Suceava
Ești pregătit pentru o nouă drumeție sau vacanță? Un weekend prelungit într-un oraș nou de descoperit sună foarte bine acum! Ce ai zice de o excursie în Suceava?
Vei avea ocazia să explorezi tradițiile locului și patrimoniul cultural unic și, în plus, în zonă există numeroase opțiuni de relaxare pentru turiștii care sunt în căutarea unei vacanțe complete, cu aventură, delectare culturală și relaxare.
În continuare, te invităm să descoperi zona istorică a Sucevei și împrejurimile sale pitorești, precum și opțiuni de petrecere a timpului liber, pentru cei mari și cei mici, deopotrivă, dacă plănuiești un roadtrip în Bucovina.
Obiective turistice în Bucovina – orașul istoric Suceava și împrejurimile sale
Județul Suceava se află în nordul țării, fiind reprezentativ pentru regiunea istorică a Bucovinei. Numeroasele mănăstiri, cu o lungă și pe alocuri zbuciumată istorie, și stațiunile renumite sunt câteva obiective turistice în Suceava pe care sa le incluzi în itinerarul tău cu ocazia unei excursii prin județ.
În trecutul istoric, Suceava a fost capitala Moldovei, pe vremea când această regiune era Principat. Astfel, de istoria acestui oraș se leagă numele unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun sau Petru Rareș.
Farmecul istoric al locului face din această destinație una pe care merită să o incluzi în itinerarul unei vacanțe cu familia. Poate fi o ocazie excelentă pentru a le povesti celor mici despre istoria țării noastre și a le oferi contextul potrivit pentru a-și consolida câteva repere cronologice.
Totodată, pentru adulți, zona Sucevei oferă numeroase atracții turistice ce merită vizitate, de la mănăstiri, cetăți și muzee, la un centru istoric boem și preparate tradiționale de excepție.
Vacanța este chiar după colț și probabil că deja ți-ai planificat întreaga călătorie, de la rezervarea camerelor de hotel, la pregătirea bagajelor. Dar ai planificat cum vei ajunge la toate obiectivele turistice pe care ți-ai propus să le vizitezi? Ia în calcul oferta noastră de inchirieri auto Suceava, pentru a te bucura de vacanță în ritmul tău și a avea timp suficient pentru a explora fiecare obiectiv în parte.
Cum ajungi la Suceava
Orașul Suceava adăpostește astăzi peste 100.000 de locuitorii, a devenit centru universitar și un important județ turistic al țării.
Poți ajunge aici cu trenul, care străbate distanța dintre București și Suceava în aproximativ 7 ore. De asemenea, călătoria cu autocarul din Capitală înseamnă un drum de aproximativ 8 ore.
Cu mașina, în schimb, poți străbate cei 447 de km într-o manieră mai confortabilă, pentru a explora obiectivele turistice din Suceava, având ocazia să vizitezi și alte obiective în drum.
Distanțe față de principalele orașe din țară:
- Cluj – 300 km;
- Brașov – 330 km;
- Constanța – 541 km;
- Iași – 148 km;
- Craiova – 589 km.
Suceava este unul dintre cele 15 orașe unde există aeroport, astfel că, dacă reprezintă o opțiune fiabilă, poți călători și cu avionul spre Suceava.
Dacă ești în căutarea unei masini de inchiriat, pentru a vizita obiectivele turistice din Suceava, există câteva lucruri cheie pe care trebuie să le iei în considerare. Trei dintre acestea sunt prețul, eficiența consumului de combustibil și confortul. Cu noi bifezi toate cele trei puncte, astfel încât te poți bucura de vacanță din plin!
De ce să închiriezi o mașină pentru a vizita obiectivele turistice din Moldova și Bucovina
Închirierea unei mașini pentru a călători în vacanța ta prin Suceava și împrejurimi și a vizita obiectivele turistice din Moldova și Bucovina este o opțiune flexibilă, rentabilă și confortabilă, în comparație cu alte metode, îmbunătățind semnificativ experiența de călătorie.
Iată care sunt principalele avantaje ale închirierii unei mașini din Suceava pentru vacanța ta:
Libertate și flexibilitate
Închirierea unei mașini din Suceava pentru a te deplasa în vacanță îți oferă control total asupra călătoriei. Prin evitarea constrângerilor de timp specifice opțiunilor de transport public, cu mașina poți merge oriunde dorești, oricând dorești. Acest lucru îți permite să vizitezi mai ușor obiectivele pe care ți-ai propus să le explorezi și să te adaptezi la schimbările spontane de planuri.
Menține-ți entuziasmul la cote maxime pe tot parcursul vacanței alegând varianta de transport potrivită. La Enterprise, îți oferim solutii de mobilitate adaptate nevoilor tale, astfel încât să te bucuri de călătorie chiar și atunci când conduci pe distanțe lungi.
Confort și intimitate
Sunt numeroase locuri de vizitat în Bucovina și merită să le bifezi pe toate, fără să îți faci griji pentru drum. În acest sens, închirierea unei mașini din Suceava îți va oferi o experiență de călătorie personalizată și confortabilă.
Închirierea unei mașini îți oferă ocazia să conduci modele auto variate, fără a fi nevoit să faci un angajament pe termen lung. Te așteptăm să împărtășești cu noi bucuria de a conduce, cu un TAG la pozele din călătoriile tale. La rândul nostru, ne vom asigura că pe paginile noastre de Facebook și Instagram vei găsi mereu idei si sfaturi pentru calatorii memorabile.
Economie de timp și energie
Așteptarea unui taxi sau a unui autobuz pentru a călători de la un obiectiv turistic la altul, ori de la aeroport sau de la hotel, poate însemna timp pierdut din vacanța ta.
Închirierea unei mașini îți va permite să mergi direct la destinație, să economisești timp și să te bucuri la maximum de vacanța ta în Suceava.
Eficiența costurilor
Închirierea de mașini este adesea o opțiune mai rentabilă pentru călătorii în grup sau prelungite. Dacă faci un calcul al costurilor cu transportul public sau cheltuielilor turistice, ai putea ajunge la concluzia că închirierea unei mașini îți permite să călătorești mai economic.
Enterprise oferă opțiuni accesibile de închirieri auto pentru călătorii, fără a compromite satisfacția clienților.
Explorarea culturii locale
Călătoria cu o mașină de închiriat îți oferă posibilitatea de a experimenta cultura locală în ritmul tău. Poți descoperi bijuterii ascunse ale Sucevei, în afara zonelor turistice, precum și restaurante locale autentice.
Profită de timpul prețios al vacanței tale și mergi pe varianta unei mașini închiriate, pentru a te bucura în ritmul tău de tot ce are de oferit regiunea istorica a Bucovinei. Vezi ce obiective poți bifa în zonă și ce îi face pe turiști să aprecieze Bucovina drept un ținut de poveste.
De ce Enterprise rent-a-car
Evaluarea opțiunii de închiriere a unei mașini pentru a călători prin Suceava și împrejurimi în ritmul propriu și în funcție de preferințele tale îți va permite să profiți la maximum de vacanță. Atunci când cauți soluția potrivită de transport, ia în considerare mărimea grupului, tipul de activități pe care le-ai planificat și cantitatea de bagaje pe care o veți avea.
Venim în întâmpinarea clienților cu oferte variate și opțiuni accesibile de închirieri auto, fără a compromite confortul și satisfacția unei călătorii reușite. Convinge-te și tu de acest lucru abonându-te la newsletter-ul nostru, iar ca bonus, îți oferim o reducere de 25 € la următoarea închiriere.
Cu peste 10.000 de filiale în toată lumea, Enterprise este cel mai mare furnizor de soluții de transport din lume. Astfel, ai siguranța unor servicii de calitate, oferite de un furnizor de încredere.
Fie că ești interesat de confort, fie de accesibilitate, la Enterprise găsești opțiuni de mașini adaptate nevoilor tale, atât din clasa economy, cât și din clasa lux. În plus, beneficiezi de transparență în prestarea serviciului; prețul afișat pentru serviciul de închiriere auto în Suceava este cel pe care îl vei plăti, fără taxe ascunse.
Depinde de tine să descoperi libertatea pe care o oferă opțiunea închirierii unei mașini în vacanță. Alege un vehicul care se potrivește nevoilor grupului și vezi de ce merită să prelungești vacanța pentru a descoperi satele transilvanene, încărcate de istorie și atât de pline de viață.
Obiective turistice în orașul Suceava
Atât orașul, cât și împrejurimile oferă opțiuni de petrecere a timpului liber și de conectare cu istoria locului. O plimbare pe străzile din centrul istoric te transpune în trecut și îți oferă ocazia să admiri clădirile unuia dintre cele mai vechi orașe ale țării.
Suceava este unul dintre acele locuri frumoase în Bucovina unde vei avea ocazia să îmbini nevoia de relaxare cu spiritualitatea, setea de cultură și istorie.
Parcul Cetății
Parcul Cetății este un parc dendrologic, ce se întinde pe o suprafață de 7 hectare și găzduiește terenuri sportive, locuri de joacă pentru copii, restaurante și vegetație decorativă din plin, pentru a oferi un moment autentic de relaxare în natură.
Autoritățile locale au depus spre finanțare un proiect de amenajare a unui amplu complex de agrement în zonă. Aceasta va include piste pentru biciclete, grădini tematice, pavilioane multifuncționale, parcuri de tiroliene și alte elemente interactive și destinate relaxării și petrecerii timpului liber. Astfel, Parcul Cetății este un obiectiv excelent de vizitat pe parcursul călătoriei în Suceava.
Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei o să te impresioneze în primul rând datorită priveliștii pe care o oferă asupra văii Sucevei și încărcăturii istorice. Totodată, este unul dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Suceava.
Cetatea, ridicată în vremea domnitorului Petru I Mușat, a servit drept edificiu de apărare împotriva invaziei otomane și a fost reședința domnilor Moldovei timp de două secole. Cetatea medievală este situată pe un platou aflat la 70 m înălțime față de lunca Sucevei. De pe zidurile cetății poți admira un peisaj superb asupra orașului – o imagine deosebită, inclusiv pe timp de noapte, atunci când este iluminat podul!
Odată ajuns în Suceava, vei întâlni des indicatoare care te vor ghida pentru a ajunge la cetate. Din centru vechi faci doar 8 minute cu mașina până la cetate, mergând pe străzile Mitropoliei – Parcului – Aleea Cetății.
Programul de vizitare al Cetății de Scaun a Sucevei este de marți până duminică, între orele 9:00 – 21:00. Ultima intrare pentru turiști va fi la ora 20:00, iar programul de ghidaj va fi între orele 10:00- 18:00.
Muzeul Satului Bucovinean
Dacă vrei să descoperi frumusețea autentică a ținutului Bucovinei, o vizită la Muzeul Satului Bucovinean este binevenită. Situat în apropierea Cetății Suceava, pentru a ajunge la acest obiectiv vei avea de condus doar 7 minute din centrul vechi al orașului, pe strada Parcului, apoi pe Aleea Cetății.
Este un muzeu în aer liber, ce găzduiește peste 30 de case tradiționale și gospodării din lemn, ateliere meșteșugărești și alte construcții reprezentative pentru istoria și tradițiile zonei. Muzeul Satului Bucovinean îți permite să descoperi cum era viața oamenilor din Bucovina în trecut, ocupațiile lor, meșteșugurile, meseriile și modul lor de viață.
Pentru unele dintre meșteșugurile prezentate la muzeu se organizează ateliere la care pot lua parte toți membrii familiei.
Programul de vizitare diferă în funcție de sezon, astfel că în perioada 1 martie – 14 aprilie îl poți vizita de miercuri până duminică, între 9:00-17:00, iar în perioada 15 aprilie – 2 octombrie poți vizita muzeul de marți până duminică, între 10:00-18:00.
Pentru o incursiune culturală aprofundată, în Suceava poți vizita și alte muzee reprezentative, precum:
- Muzeul de Istorie;
- Muzeul Etnografic;
- Muzeul de Științele Naturii Suceava;
- Muzeul Național al Bucovinei.
Planetariul este un obiectiv de neratat dacă vizitezi orașul Suceava. Este unul dintre cele mai mari din țară și beneficiază de un proiector performant, care oferă o imagine spectaculoasă a cerului luminat de 6000 de stele. Sala este dotată și cu proiectoare auxiliare, ce ajută la prezentarea de imagini dinamice ale sistemului solar.
Sala unde se află proiectorul are o capacitate de 80 de locuri, iar de pe terasa clădirii poți face observații de astronomie cu luneta și telescopul. Poți observa petele solare, relieful lunar, Jupiter cu sateliții săi, inelele lui Saturn, roiuri de stele, nebuloase galactice și fenomene astrologice.
Din Centrul Vechi până la Planetariu ai de mers doar 5 minute. Te vei îndrepta spre Primărie, pe strada Mihai Viteazul, apoi virezi la dreapta spre strada Universității, unde se află clădirea în care funcționează Planetariul.
Obiective turistice în împrejurimile Sucevei
După ce ai vizitat obiectivele turistice din oraș, îți recomandăm să îți faci timp pentru a explora și câteva locuri interesante în împrejurimile Sucevei, pentru ca excursia ta să fie completă.
Mocănița Huțulca de la Moldovița
Mocănița Huțulca de la Moldovița este o metodă inedită de a te bucura de peisajele zonei. Vei străbate satele bucovinene și vei admira case pitorești superbe, într-un tren cu abur ce datează din 1888, odinioară folosit pentru transportul lemnului.
O călătorie cu mocănița durează 30 de minute, pentru un traseu de 10 km, ce duce până în satul Argel. Este un moment perfect de relaxare și încărcare a bateriilor.
Din Suceava ajungi la gara de unde pornește mocănița într-o oră și 20 de minute prin Gura Humorului, apoi pe DJ 176 până în localitatea Moldovița.
Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț este un obiectiv turistic din Suceava, care probabil îți sună cunoscut.
Vei putea observa, pe zidurile mănăstirii, renumita nuanță albastru de voroneț, cunoscută pentru rezistența ei și tehnica specială de obținere a culorii.
Pentru a ajunge să vezi cu ochii tăi superba nuanță de albastru, din Gura Humorului mergi pe E58 spre Frasin, faci stânga pe DJ 177 și continui drumul spre localitatea Voroneț, unde se află mănăstirea.
Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute mănăstiri din România și una dintre cele mai importante atracții turistice în Bucovina. Mănăstirea datează din 1488, fiind una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare – o oază de liniște, ce merită văzută.
De altfel, zona Bucovinei este recunoscută pentru mănăstirile ce atrag în fiecare sezon numeroși turiști și pelerini. Există excursii organizate doar în scopul vizitării mănăstirilor din Bucovina. Printre mănăstirile din Județul Suceava la care poți ajunge cu mașina se numără și:
- Mănăstirea Putna;
- Mănăstirea Gura Humorului;
- Mănăstirea Sucevița;
- Mănăstirea Moldovița.
Chilia lui Daniil Sihastrul
Chilia lui Daniil Sihastrul este un obiectiv ce atrage din ce în ce mai mulți turiști. Este situat în apropierea satului Putna și se prezintă sub forma unei grote săpate în stâncă, ce datează tocmai din secolul al XV-lea.
Daniil Sihastrul, o binecunoscută figură religioasă a timpurilor, s-a retras acolo pentru a-și continua parcursul monahal. Locul este foarte căutat de creștini datorită încărcăturii spirituale.
Potrivit legendelor, chilia a fost sculptată chiar de către Daniil Sihastrul, doar cu o daltă. Este un loc care îți va da ocazia să te regăsești și să te conectezi cu spiritualitatea.
Chilia se află în localitatea Putna, la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna, un alt obiectiv turistic în Suceava reprezentativ pentru istoria locului. De la mănăstire traversezi răul Putna și continui să mergi pe strada Chiliei, până în dreptul construcției sculptate în piatră. Mașina o poți lăsa în parcarea amenajată din apropierea chiliei.
Stațiunea Vatra Dornei
Stațiunea Vatra Dornei este unul dintre acele locuri de vizitat în Suceava pentru care merită să îți rezervi o zi din vacanță.
Stațiunea se află la 112 km distanța de Suceava, iar pentru a ajunge acolo vei călători timp de aproximativ 1 oră și jumătate pe E58/DN17. În drum, vei trece prin Câmpulung Moldovenesc și Pojorâta, unde poți opri pentru o masă binemeritată la restaurantele din zonă
Vatra Dornei sau „Perla Bucovinei”, așa cum mai este cunoscută, este o stațiune balneară renumită, unde te poți bucura de tratamente cu apă minerală, tratamente cu nămol de turbă, aerosoli cu ape sulfuroase, precum și alte tratamente și terapii.
Pentru pasionații de aventură, stațiunea oferă facilități pentru practicarea sporturilor de iarnă. Totodată, te poți aventura și în alte activități în aer liber:
- drumeții;
- escaladă;
- river-rafting;
- parapantă.
Închirierea unei mașini este o modalitate excelentă de a călători atunci când ai nevoie de un angajament pe termen lung. Contactează-ne pentru a obține o oferta de inchiriere auto potrivita nevoilor tale.
Stațiunea Gura Humorului
Gura Humorului este o stațiune pe care o includem în top obiective turistice din Suceava datorită opțiunilor variate de petrecere a timpului liber și Mănăstirii Voroneț, ce se află aici.
Ca poziționare, stațiunea se află în partea centrală a județului Suceava, aproximativ la jumătatea distanței dintre Suceava și Câmpulung Moldovenesc, iar pentru a ajunge aici vei avea de condus 39 de km, pe drumul european E58.
Drumurile județene DJ 177, către Mănăstirea Humor și Poiana Micului, și DJ 177C, către Valea Moldovei, asigură accesul către oraș și localitățile învecinate.
Gura Humorului este o stațiune relativ recentă, primind această titulatură în 2005. Vei găsi aici câteva activități interesante în cadrul complexului de agrement „Lunca Moldovei”, în Rezervația geologică „Piatra Pinului”, Rezervația „Piatra Șoimului”, unde regăsim un obiectiv care devine tot mai popular printre turiști, respectiv Peștera Vrăjitoarei din Suceava, sat Pleșa, Pădurea de Mesteceni sau la Pietrele Doamnei.
Pentru turismul religios, Gura Humorului abundă în obiective turistice, cel mai reprezentativ fiind Mănăstirea Voroneț. Alături de aceasta, turiștii pot vizita și alte mănăstiri ce se regăsesc pe lista obiectivelor turistice din Bucovina:
- Biserica romano-catolică „Preasfânta Treime” din Gura Humorului;
- Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Gura Humorului;
- Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura Humorului;
- Sinagoga Mare din Gura Humorului;
- Cimitirul Evreiesc din Gura Humorului.
Ești pregătit pentru o nouă drumeție sau vacanță prin Suceava sau împrejurimi? Un weekend prelungit într-un oraș atât de interesant sună foarte bine, mai ales că orice călătorie este mai ușoară cu Enterprise alături! Beneficiezi de prețuri accesibile, mașini impecabile, confortabile, spațioase și economice, pentru ca în vacanța să nu ai grija călătoriei și să te concentrezi doar pe familie și pe momentele de relaxare.
Ce activități poți face în Suceava ca turist dornic de aventură
Zona Sucevei este recunoscută pentru peisajele pitorești, pe care le regăsești la tot pasul. O plimbare cu telescaunul în Gura Humorului este o idee excelentă de a te relaxa în timp ce admiri peisajul. Tot aici poți opta pentru trasee cu bicicleta sau drumeții către Cascada Cailor sau Cheile Zugrenilor, dar și alte zone turistice din Bucovina.
Dacă te întrebi ce poți face în Bucovina pentru a te relaxa, îndreaptă-ți atenția către Parcul Ariniș din Gura Humorului.
Situat în zona de Sud a stațiunii, parcul se întinde pe o suprafață vastă și oferă opțiuni de petrecere a timpului liber și de relaxare, pentru toate vârstele:
- pârtie de schi;
- patinoar;
- piscină cu apă încălzită;
- piscine în aer liber;
- terenuri de:
- tenis;
- handbal;
- volei;
- baschet;
- escaladă;
- trasee pentru trekking și ciclism.
Toate aceste activități pe care le poți încerca se află la doar 3 minute de mers cu mașina din centrul stațiunii Gura Humorului. Din centru poți intra fie pe strada Ciprian Porumbescu, fie pe strada Mihail Kogălniceanu, pentru a ajunge la locație.
Pentru iubitorii de ski, în județul Suceava pot testa câteva pârtii de dificultăți variate:
- Pârtia Șoimul;
- Pârtia Rarău;
- Pârtia Veverița;
- Pârtia Parc Vatra Dornei;
- Pârtia Dealul Negru.
Iar dacă ești pregătit să lași mașina și să te bucuri de un traseu de trekking, în zona Sucevei există nu mai puțin de 54 de trasee omologate. Astfel, poți explora îndeaproape peisajele zonei.
Dacă vacanța cu mașina în Suceava va fi fost o experiență plăcută, de ce nu ai planifica o astfel de vacanță și pentru a explora alte orașe europene care te fascinează? Avem peste 10.000 de birouri in toata lumea, astfel că la noi găsești opțiuni de mobilitate la îndemână oricând ai nevoie!
Scurt istoric Suceava
Teritoriul de astăzi al orașului Suceava a fost locuit încă din perioada paleolitică, din secolele II-III, când se pare că dacii și-au construit prima așezare în zonă. Ceva mai târziu, în Evul Mediu, Petru I Mușat construiește la marginea estică a orașului Cetatea de Scaun a Sucevei, un obiectiv reprezentativ în zonă.
În perioada medievală, sub influența migrației popoarelor, în partea de vest se dezvoltă numeroase așezări sătești, iar în secolul XIV Suceava devine capitala Moldovei, în perioada 1388 – 1566. Astfel, odată cu această titulatură, Suceava devine și un important centru economic al vremii și principala vamă pentru schimburile de mărfuri interne-externe.
În perioada lui Ștefan cel Mare și a urmașilor săi, orașul atinge apogeul dezvoltării, odată cu ridicarea numeroaselor construcții și consolidarea Cetății de Scaun. De aceea, multe dintre obiectivele turistice din Suceava, în special lăcașurile de cult, se leagă de numele lui Ștefan cel Mare.
Totuși, pe fondul războaielor turco-polone orașul cunoaște declinul. Începând cu a doua jumătate a sec. XVII se accelerează procesul de decădere a oraşului și se încearcă distrugerea Cetății de Scaun.
După ce intră sub stăpânire Habsburgică, Nordul Moldovei este denumit Bucovina. Acest ținut includea Suceava și Cernăuți, iar din 1868 Suceava devine reședință de județ.
În 1918, la momentul eliberării de sub dominație străină, Suceava avea aproximativ 10.000 de locuitori. Urmează o evoluție lentă pentru oraș.
După cel de-al doilea Război Mondial, Suceava începe să înflorească din nou. Importante puncte industriale se deschid aici, precum fabrici de hârtie, de prelucrare a lemnului, de confecționare a pieselor pentru utilaje, sticlă, industrie alimentară, industria uşoară.
Astăzi, Suceava este al doilea județ ca suprafață din țară și are peste 700.000 locuitori, iar din punct de vedere al organizării teritorial-administrative, există 5 municipii, 11 orașe, 98 de comune și 379 de sate. La capitolul turism, Suceava se poziționează în rândul județelor preferate de turiști, datorită numeroaselor obiective turistice din județ.
Așadar, la capitolul obiective turistice, Suceava stă atât de bine încât îți poți planifica o vacanță completă în zonă, fie că ești o persoană spirituală, fie că ești o fire dornică de activități variate, adrenalină sau relaxare. Tot ce-ți rămâne de făcut este să rezervi o cazare, să consulți harta obiectivelor turistice din Bucovina, să te urci în mașină și să cutreieri împrejurimile, pentru a te bucura de frumusețea locului.
Surse foto: Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com, Shutterstock.com.