Glampingul sau cum sa ai ce e mai bun fara sa fie nevoie sa alegi
Pentru cei carora natura le place ca priveliste, dar nu si din punct de vedere al conditiilor de trai, niste oameni isteti au inventat glampingul. Practic, vei sta la un cort mult upgradat, care isi pastreaza farmecul, insa ofera tot confortul pe care ti-l poti dori, ba chiar si ceva peste. Vei avea caldura, siguranta, curatenie, standard maxim al igienei, totul la pachet cu privelisti uluitoare, sunetele necenzurate ale vietii campestre si aromele aerului care iti oxigeneaza cu adevarat plamanii.
Un concept de import pe care romanii si l-au insusit cu succes, glampingul ofera din bucuriile unor locatii ramase salbatice si retrase din valtoarea lumii celor care in mod normal nu se aventureaza pe carari de munte, la capatul carora este exclus sa se construiasca vreun resort de 5 stele. Demersul este unul de respect si apreciere fata de natura, dar si de deschidere catre un grup tinta care parea la prima vedere eminamente urban, dar totusi dornic de o experienta autentica in natura.
A nu se intelege ca glampingul inseamna room service si alte apanaje ale sistemului hotelier, ci ca este varianta luxoasa a unui mijloc de cazare initial modest, menit sa te faca sa iti reordonezi prioritatile si care a ajuns cumva sa si le regandeasca si pe ale lui.
Locatiile din tara noastra pentru calatorii dornici sa incerce sunt destul de numeroase si bine gandite, toate avand drept atuu puritatea salbatica a imprejurimilor, produsele naturale accesibile pentru prepararea meselor si posibilitatile de agrement complet diferit de orice ai experimentat pana acum.
Daca initial glampingul era asociat mai mult cu zona montanta, intre timp au aparut optiuni si pe litoral, in Costinesti si Vama Veche, spre exemplu sau chiar in imediata apropiere a oraselor, cum este glampingul ditr-o gradina brasoveana. Prin urmare nu trebuie sa iti faci griji pentru o eventual restrangere a destinatiilor de vacanta, pentru ca la o simpla cautare pe internet vei descoperi ca este mai degraba greu sa alegi intre atatea variante frumoase, nu din lipsa de optiuni. Diferenta o face forma de cazare, inedita si originala, pentru ca nu vorbim neaparat doar de corturi, ci si de casute in copac, asezari stil dom, diverse tipuri de constructi ecologice, s.a.m.d.
Ce trebuie sa retii este ca orice glamping inseamna ceva mai multe munca din partea ta decat ar fi necesara daca te-ai caza la hotel. Spre exemplu la unele dintre ele vei fi responsabil tu cu caldura (au sobe pe lemne). Deci pregateste-te sa pui putin osul la treaba. Dar sa fii convins ca va merita.
Vezi lista cu locatiile de galmping din Romania unde te poti caza.