5 castele din Romania pe care sa le vizitezi
Vizitate in fiecare an de mii de turisti straini, aceste castele cu siguranta merita sa le treci pe lista ta la obiective de vizitat, atunci cand vrei sa pornesti intr-un road trip cu masina prin Romania.
Castelul Peles din Sinaia
Castelul Peles este un palat din Sinaia, construit intre anii 1873 si 1914. Castelul a fost construit ca resedinta de vara a regilor Romaniei, cladirea se afla, in prezent, in proprietatea Familiei Regale a Romaniei si adaposteste Muzeul National Peles.
Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat si este, prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea.
Datorita uzinei electrice proprii, Pelesul a fost primul castel complet electrificat din Europa. Pe langa castel au fost construite Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica si Vila Sipot. Pana la terminarea castelului (1883), Regele Carol I si Regina Elisabeta, au locuit la casa de vanatoare, terminata inaintea castelului.
Castelul Bran din Brasov
Castelul Bran se situează pe șoseaua ce pornește din vechiul cartier Bartolomeu și leagă Brașovul de Câmpulung, la mai puțin de 30 km de Brașov. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.
În prezent, este muzeu iar in interiorul sau, in cele patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.
În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii principesei Ileana, de la care castelul fusese în 1948 trecut în proprietatea statului.
Castelul Corvinilor din Hunedoara
Castelul Corvinilor este unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania. Acesta mai este numit si Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievala a Hunedoarei.
Castelul Corvinilor este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume impresionand prin prezenta sa, ce domina orasul Hunedoara si este cea mai mare constructie medievala cu dubla functionalitate (civila si militara) din Romania care a rezistat timpului si a a fost animat de o viata tumultoasa timp de peste 400 de ani.
Pentru cei pasionati sau atrasi de evul mediu, castelul este un monument unic in Romania si este printre cele mai atractive din Europa.
Castelul Canatcuzino din Busteni
Castelul Cantacuzino din Busteni este situat in cartierul Zamora, pe strada cu acelasi nume. Cladirea castelului, ale carei lucrari de constructie au fost finalizate in 1911, a fost realizata de arhitectul Grigore Cerchez la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino.
Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre cascade, fântâni arteziene și grotă. Edificiul a fost realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez și se întinde pe o suprafață de 3148 mp.
Cladirea a apartinut familiei Cantacuzino pana la nationalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adaposteste astazi un muzeu.
Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central (demisol, parter si etaj) si este construit dintr-o fundatie de beton, pereti de piatra cioplita si acoperis din tigla. Pavilionul de serviciu are parter si etaj, vila administrativa are un singur nivel, iar al patrulea corp il reprezinta capela.
In pavilionul central se gaseste o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor inrudite prin alianta cu familia Cantacuzino, precum si portrete ale membrilor familiei din ramura munteana. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatra sau fier forjat, seminee cu piatra alba si ornamente din mozaic.
Peretii au fost vopsiti uniform in perioada in care cladirea a servit ca sanatoriu, . Dupa retrocedare, a inceput un proces de restaurare a picturilor originale de pe peretii castelului.
Casetlul Banffy din Cluj
Castelul Banffy de la Bontida (in maghiara Bonchidai Banffy-kastely), care a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy in comuna Bontida, la 30km de Cluj-Napoca in judetul Cluj. Este unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania, care in prezent functioneaza ca centru educational si cultural, atragand anual 50.000 de vizitatori.
Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile si modificarile ulterioare au fost facute in secolul al XVIII-lea in stil baroc, iar in secolul al XIX-lea in stil neoclasicist si stil romantic (galeria neogotica de la 1855).
Ultimul locuitor al ansamblului castelar a fost contele Miklos Banffy, un intelectual avangardist, care a fost un politician, scriitor, grafician si director de opera. A parasit castelul in octombrie 1944, fugind de trupele germane in retragere, care au jefuit si ars cladirea. Prin urmare, castelul si-a pierdut amenajarea interioara, biblioteca, precum si faimoasa galerie de portrete. In prezent, bogatia interioarelor sale este atestata doar de fotografiile de epoca. Nationalizarea din 1948, utilizarea inadecvata si lipsa de conservare au condus la deteriorarea rapida a starii cladirilor.
Ansamblul castelului se afla in prezent in proces de restaurare.
Fie ca decizi sa mergi cu masina proprie sau nu, o varianta de luat in calcul este sa inchiriezi o masina de la noi. Avem o flota extinsa de masini de inchiriat din care poti alege. Poti intra pe site sa iti configurezi singur perioada si sa iti alegi masina sau poti contacta unul dintre birourile noastre de inchirieri.
Sursa poza: Castelul_Banffy